Šarena planeta

Turci osmislili turističke izlete u Srbiju koji uključuju vakcinaciju. Ali, vrlo brzo stigao je hladan tuš

Čega ćemo se još sve nagledati i naslušati u eri novog koronavirusa koji hara planetom već dulje od godinu dana, ko bi mogao izmaštati: čak ni puknuta ekipa iz nekadašnje “Top liste nadrealista” namučila bi se nadići realnost, stvarnost iz koje stiže neobična vijest!

Evo, pokušajmo je kreativno najaviti, na način legendarne ekipe predratnog sarajevskog TLN-a: “Iz Ankare avioni žure, vakcina je spremna kod Đure!” Ili: “Eto brzog za vakcinu leta, ne bojte se, Turci, kijameta!”

Uglavnom turističke kompanije iz Turske odnedavno organiziraju namjenska turistička putovanja u Srbiju, a fakultativni dio paketiranog aranžmana može biti vakcinisanje protiv uzročnika infekcije nazvane COVID-19, piše Slobodna Dalmacija.

Kao, turski turisti će najprije obići tradicionalne beogradske znamenitosti, primjerice, razgledati grad s kalemegdanske tvrđave, obići ušće Save u Dunav, pojesti “Karađorđevu šniclu” i “šopsku salatu”, poslušati Cigane na splavovima ili sami zapjevati “Osman agu”, kao što ga je svojevremeno na turskom otpjevao Ivica Dačić, tadašnji šef srbijanske diplomacije, beogradskom gostu i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Može i “Omer beže”, zašto ne. A onda će idućeg jutra turistička povorka na imunizaciju. A vakcina i izbora ne manjka: kinesko, rusko, američko, evropsko…

Reklama za turistički izlet

Cijena ponuđenog aranžmana – kako se vidi na reklami – iznosi 799 eura. Manje od prosječne plaće u Hrvatskoj! Sjetit ćete se i sami medijskih izvještaja proteklih sedmica: Srbija je bila odlučila stanovit broj vakcina – koja su bila pri kraju roka valjanosti – ponuditi i stranim državljanima. Pa su mnogi iz susjedstva, posebno ljudi iz Bosne i Hercegovine, gdje vakcina gotovo i nema, vjerovali ili ne, požurili na beogradski sajam po svoju dozu. Što im, naravno, niko razuman ne zamjera. A bilo je i putnika iz Hrvatske, vakcina je danas vruća roba.

Međutim, ovo s turističkim aranžmanima tipa “Leti, sleti, vakcina ti doleti” ipak je malo previše, pa je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog veleposlanstva u turskoj prijestolnici Ankari osvanula informacija da za sada nema vakcinisanja stranih državljana u Srbiji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare