Vijesti

Turković u Zagrebu: Bosni i Hercegovini više nego ikad potreban NATO kišobran

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je u Zagrebu učestvovala na sastanku ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5). 

Turković je govorila na sesijama o sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Evropi s posebnim naglaskom na euroatlanske procese u regiji, ali i o trenutnim i budućim izgledima saradnje u okviru Američko-jadranske povelje. 

– Uprkos političkim turbulencijama s kojima se moja zemlja u posljednje vrijeme suočava, Bosna i Hercegovina ostaje privržena demokratskim vrijednostima, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji. Na regionalnu sigurnost i stabilnost jugoistočne Evrope utiče EU i NATO perspektiva zemalja kandidata.

Nedostatak perspektive stvara sigurnosne turbulencije, ali i otvara prostor za dolazak drugih igrača. Upravo trenutna situacija još jednom potvrđuje zašto je Bosni i Hercegovini više nego ikada potreban NATO kišobran – rekla je Turković. 

Američko-jadranska povelja je dala vidljive rezultate u regionu, te je odigrala važnu ulogu na putu euroatlantskih integracija regiona. 

– Ovu inicijativu naših prijatelja i partnera iz SAD-a treba ojačati, ali je i snažnije podržati sličnim aktivnostima. Naši partneri i prijatelji moraju jasno pokazati da euroatlanska budućnost zapadnog Balkana nema alternativu – kazala je Turković.

Uime SAD sastanku je prisustvovao Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara. 

Potpisivanjem Američko-jadranske povelje 2003. godine potvrđen je kontinuitet podrške Sjedinjenih Američkih Država NATO Politici otvorenih vrata u odnosu na države aspirantice s područja jugoistočne Evrope. Zemlje članice su Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i SAD, dok su posmatrači Kosovo, Srbija i Slovenija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.  Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare