nevjerovatan detalj

Tužan dio biografije njemačke legende: Andreas Brehme bio je na krovu svijeta, pa je čistio toalete da bi preživio

Legendarni njemački nogometaš Andreas Brehme (63) preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak od posljedica srčanog zastoja, kojega je pretrpio pretrpio u svom domu, nakon čega je hitno prevezen u bolnicu, no liječnici mu nisu uspjeli spasiti život.

Brehme je u klupskoj karijeri najdublji trag ostavio u Kaiserslauternu, a igrao je još za Bayern, italijanski Inter i špansku Zaragozu. Bio je lijevi bek i najupamćeniji će ostati po pobjedničkom golu iz penala za Njemačku u finalu Svjetskog prvenstva 1990. godine kojim je Elf svladao Argentinu (1:0) i osvojio Mundijal.

A Brehme iza sebe ima jako zanimljivu i prilično tužnu životnu priču.

On je, nakon što je 1990. bio na krovu svijeta, ušao u finansijske probleme, dugovao je više od 250 hiljade eura i prijetilo mu je da se dug popne ne više od 400 hiljada pa je legendarni Franz Beckenbauer, koji je bio izbornik Njemačke 1990. godine, pozvao saigrače da mu pomognu.

"Imamo odgovornost pomoći mu da se izvuče iz te situacije", rekao je Beckenbauer tom prilikom.

Potom mu je stigla ponuda od jendog saigrača, Olivera Straubea, koji je imao kompaniju za čišćenje i održavanje WC-a, a Brehme ju je i prihvatio jer nije birao način kako stići do toliko potrebnog novca za izvlačenje iz velikog duga.

Malo je poznato da je Brehme radio i u Srbiji, u njihovom prvoligašu Vojvodini gdje je 2017. godine bio zaposlen kao savjetnik.