Vijesti

Tužilaštvo BiH počelo pozivati političare iz RS na saslušanje u sklopu predmeta “Napad na ustavni poredak BiH”

Tužilaštvo BiH počelo je saslušavati političare iz RS u sklopu predmeta “Napad na ustavni poredak”. Naime, Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o provođenju istrage protiv više lice zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić jedan je od onih koji je dobio poziv za saslušanje za 21. decembar. Nešić je objavio kako će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH.

“Kao odgovoran čovjek uvijek sam dostupan pravosudnim organima. Nažalost, vjerujem da je ovo više politički nego pravosudni postupak. Odbrana RS može biti samo odbrana, a ne narušavanje ustavnog poretka. O svemu ću blagovremeno obavijestiti javnost”, istakao je Nešić.

U pozivu koji je uručen predsjedniku DNS od strane Tužilaštva BiH navodi se da se pred Tužilaštvom vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela Napad na ustavni poredak i da se Nešić poziva da da izjavu u svojstvu svjedoka.

BN piše da su u ovom slučaju predmet istrage predlagači zakonskih rješenja i skupštinskih zaključaka koje je u prethodnom periodu donijela NSRS, a tiču se procesa povrata nadležnosti sa BiH na entitete u sektorima pravosuđa, sigurnosti i indirektnih poreza.

Nedavno je tužilaštvo tražilo od NSRS informacije u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu kojeg je planirano da se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenesu na nivo PR.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH kazao je za Raport da Tužilaštvo BiH ne može davati više informacija o ovom slučaju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare