Kriminal

Tužilaštvo istražuje uvoz respiratora u RS. Borenović: Vlasnik firme je muž Dodikove savjetnice

Posebno Odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS vodi istragu o uvozu respiratora koje je u toku prošle godine uvezla firma Medietik iz Banje Luke. Ovo su potvrdili u Tužilaštvu u kojem tvrde da su u toku istraga i prikupljanje dokaza, javlja BN.

Zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je Medietik od 1. januara do 3. jula 2020. godine u BiH uvezao medicinsku opremu u vrijednosti 16,4 miliona maraka.

Naročito je zanimljiv uvoz 50 kineskih respiratora VG70 preko jedne švajcarske firme koje je FZO ugovorom platio 6,7 miliona maraka, više od 134 000 maraka po komadu.

Zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da je Medietik u BIH u tri navrata uvezao respiratore VG70. 24. juna 50 komada vrijednosti 5,8 miliona maraka, 25. juna 25 komada vrijednosti 2,9 miliona maraka i 2. jula 25 komada vrijednosti 2,9 miliona maraka. Što je ukupno stotinu komada.

Iz medietika nisu odgovorili na zahtjev da pojasne nejasnoće u vezi sa uvozom ovih respiratora. Na desetak pitanja nisu odgovorili ni iz Fonda zdravstvenog osiguranja. Direktor Fonda kratko pojašnjava da će sve utvrditi istražni organi.

Uvoz respiratora u BiH i RS zanima i Privremenu istražnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Član te komisije Branislav Borenović tvrdi da je uvoz respiratora VG 70 izrazito sumnjiv jer postoje različiti podaci o uvozu, dozvolama i carinjenju.

Borenović navodi da je naročito zanimljivo to što je jedan od vlasnika Medietika Željko Babić suprug Ane Trišić Babić savjetnice člana Predsjedništva Milorada Dodika i brat Vladislava Babića nekadašnjeg generalnog sekretara SDS-a koji je zajedno sa Ognjenom Tadićem napustio tu stranku a godinama se pominje kao neko ko je u odličnim odnosima s nekadašnjim ministrom zdravlja Rankom Škrbićem.