Vijesti

Tužilaštvo ponovo traži pritvor za direktora OSA-e, ali i za Zijada i Alisu Mutap

Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane i pritvor za uhapšene u akciji Raptor

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je uputilo žalbe kojima ponovo traže pritvor za direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Osmana Mehmedagića Osmicu, ali i za pet osoba iz predmeta "Zijad Mutap".

Naime, u žalbi u slučaju Osman Mehmedagić se traži da sud preinači odluku i odredi mjeru pritvora.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku, izjavilo je žalbu na odluku Suda BiH da ne odredi mjeru pritvora za osumnjičenog Mehmedagić Osmana. Žalba je izjavljena zbog pogrešnog i nepotpuno utvđenog činjeničnog stanja u odnosu na prijedlog Tužiteljstva BiH", navodi se u saopćenju.

Između ostalog Tužilaštvo BiH izjavljivanjem žalbe smatra da jedino mjera pritvora može osigurati neometano vođenje postupka i okončanje istrage.

Također, u odnosu na osumnjičenog Denisa Prcića, direktora Američkog univerziteta, žalba je izjavljena ranije.

Kada je u pitanju slučaj "Zijad Mutap i dr", iz Tužilaštva su naveli:

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u zakonskom roku, izjavilo je žalbu na odluku Suda BiH da ne produlji mjeru pritvora za osumnjičene u ovom predmetu. Navedena žalba izjavljena je sa prijedlogom da se rješenje preinači i osumnjičenima produlji pritvor. Žalba je izjavljena zbog pogrešnog i nepotpuno utvđenog činjeničnog stanja u odnosu na prijedlog Tužiteljstva BiH", istakli su iz Tužilaštva BiH.

Žalba obuhvata svih pet osumnjičenih i proslijeđena je Sudu BiH.