Svijet

Tužna priča djevojčice Anne Healey inspirirala je otkrivanje najnovijeg lijeka protiv karcinoma. Imala je samo 9 godina

protiv karcinoma anne

Proteklih dana svijet je obišla vijest kako se upravo provodi prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima tablete AOH1996, koja je stvorena u City of Hope u Los Angelesu, jednoj od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka. Ta se tableta pokazala učinkovitom u liječenju više od 70 različitih vrsta ćelija raka - dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća. Dosadašnja istraživanja su pokazala da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima pa je počelo i testiranje na ljudima. Ovaj lijek protiv karcinoma obećava.

Tableta selektivno cilja stanice raka ometajući njihov normalni reproduktivni ciklus. Ona sprečava diobu ćelija s oštećenim DNA-om i zaustavlja replikaciju pogrešnog DNA-a, što rezultira smrću ćelija raka, ostavljajući pri tome zdrave ćelije netaknutima.

A svoje kodno ime tableta je dobila po inicijalima i datumu rođenja Anne Olivije Healey, djevojčice koja je umrla od tumora u dobi od devet godina. Njeni su se roditelji zarekli da će u počast svojoj prerano preminuloj kćeri pomoći pronaći način kako se izboriti s okrutnom bolesti, piše Daily Mail.

Sada, više od 20 godina kasnije, cilj kojeg su sebi postavili Steven i Barbara Healey, da se hiljade drugih porodica poštedi gubitka i tuge, je nadohvat ruke jer dosadašnja istraživanja, iako još nisu potvrđena na ljudima, pokazuju da "tableta za ubijanje raka", nazvana po Anni, uništava sve vrste čvrstih tumora.

Dr. Linda Malkas, koja je obećala da će učiniti sve što može u borbi protiv raka nakon što je upoznala Stevena nekoliko mjeseci prije nego što je njegova kći Anna umrla od neuroblastoma 2005. godine, kaže da su rezultati obećavajući.

Od osnutka 2002. godine, Fond A.N.N.A., kojeg su pokrenuli Annini roditelji, prikupio je više od pola miliona dolara za istraživanje neuroblastoma i pomoć porodicama čiji član boluje od te bolesti.

Rođena u Indianapolisu 1996. godine, malena Anna, koja je svaki dan živjela s inspirativno pozitivnim držanjem, se borila s neuroblastomom pet godina. Njen mlađi brat Brian imao je šest godina kad je ona umrla. U to je vrijeme dr. Malkas radila kao onkolog na medicinskom fakultetu u Indianapolisu, a njena su se početna istraživanja fokusirala na rak dojke.

Upoznavanje s Anninim ocem u vrijeme kad je djevojčica bila na kraju svog kratkog životnog puta, inspiriralo ju je da promijeni predmet istraživanja i fokusira se na neuroblastom od kojega godišnje u SAD obolijeva oko 600 djece, čini samo osam posto svih tumora, ali je odgovoran za 15 posto smrti izazvanih tumorima.

Annini roditelji kasnije su ponovno posjetili dr. Malkas kako bi se pobliže upoznali s njezinim istraživačkim radom.

"Steve me je pitao mogu li učiniti nešto s neuroblastomom i napisao za moju laboratoriju ček na 25.000 dolara", ispričala je nedavno dr. Malkas.

Steve joj je rekao kako znaju da obavlja sjajan posao vezano za rak dojke, ali da bi njemu i supruzi Barbari neizmjerno puno značilo kad bi nešto mogla učiniti vezano za neuroblastom.

"Bio je to trenutak koji je promijenio moj život, znala sam da želim učiniti nešto posebno za tu malenu djevojčicu", kazala je dr. Malkas.

Razgovarala je s nekoliko laboratorija, ali nijedan se nije mogao obavezati na neophodno vrijeme i sredstva. Tada su je nazvali iz organizacije City of Hope kako bi s razgovarali o njezinom dolasku u tu instituciju.

Dr. Malkas je u centru City of Hope počela raditi 2011. godine sa zadatkom da razvije molekulu koja bi mogla uništiti protein kojeg je pomogla identificirati – PCNA. Rezultati su pokazalo da AOH1996 selektivno ubija ćelije tumora ometajući normalni reproduktivni ciklus ćelija.

Za malenu Annu je bilo prekasno, ona je svoju bitku s opakom bolesti davno izgubila, ali istraživanja čija se prva faza ispitivanja na ljudima upravo provodi, pružaju veliku nadu da bi uskoro "revolucionarna tableta" mogla uništavati sve vrste tumora.