dobar i pošten

Tvorac najvećeg čuda Lige prvaka. Njemački mentalitet s primjesama bosanskog šarma

Njemački mentalitet s primjesama bosanskog šarma i hrvatske socijalne inteligencije, pokazao se dobitnom formulom za 41-godišnjeg trenera rođenog u njemačkom Mendenu, koji je praksu svojedobno polagao kod Jurgena Kloppa.

Riječ je o Edinu Terziću, treneru njemačke Borrusije Dortmund, kluba koji će potpuno neočekivano igrati finale ovosezonske Lige prvaka u nogometu. Rival će im 1. juna na Wembley stadionu u engleskom Londonu biti španski Real Madrid.

Energija i zanos

"Jako mi je drago zbog njega, jer proveli smo četiri godine zajedno, te bili i ostali u vrlo dobrim odnosima. Kad je riječ o samom rezultatu, mislim da će se svi složiti kako je to senzacija ovosezonske Lige prvaka, s obzirom na to koliko je renomiranih klubova ranije završilo takmičenje.

Imali su potrebnu energiju, polet i zanos, te bez obzira na to što možda ta ekipa nema toliki individualni kvalitet, otišli su do samog finala, tako da svaka čast Dortmundu i, naravno, Terziću", rekao je za Jutarnji list hrvatski trener Nikola Jurčević koji je sarađivao s Edinom u turskom Besiktasu.

"Došao je kod nas vrlo mlad, s 32-33 godine, i odmah sam pomislio da je to dečko koji obećava. Krasili su ga mladenačka energija, nogometno znanje, posvećenost, studioznost i analitičnost.

Po nekoliko sati dnevno je, kroz analizu, pratio naše ili suparničke utakmice.

Bio je i u toliko dobrom fizičkom stanju da je znao čak i "uskočiti" ako bi nam na treningu nedostajao neki igrač. Svojstvena mu je kombinacija njemačke studioznosti, discipliniranosti i odgovornosti, uz dodatak hrvatsko-bosanskog šarma, humora, ležernosti i socijalne inteligencije", kaže Jurčević.

Dio štaba glavnog trenera Slavena Bilića u Besiktasu i engleskom West Hamu bio je i kondicijski stručnjak Miljenko Rak, koji za aktuelnog Borussijinog kormilara također ima samo riječi hvale.

Otac iz BiH

"Slaven je dobio informaciju da postoji mladić u Borussijinoj akademiji, Hrvat, za kojeg Nijemci govore da je vrlo perspektivan. Povukao ga je. Radio je s nama tri godine u Besiktasu, a onda još dvije u West Hamu.

Već tada se vidjelo da je veliki kapacitet te kako će biti dobar trener. U Engleskoj je uspio položiti za UEFA-inu Pro licencu, što je inače jako teško, jer primaju jako mali broj ljudi.

Završni specijalistički studij završio je u vrlo jakoj konkurenciji i bio je briljantan student.

Školovao se, dakle, u Njemačkoj, a specijalizaciju i Pro licencu stekao je u Engleskoj", ispričao je Rak pa nastavio:

"On je dobar i pošten čovjek. Otac mu je iz Bosne i Hercegovine (Donji Vakuf, op.a.), a majka iz Čepina. U Čepinu je imao djeda za kojeg je bio jako vezan. Kao dijete je sva svoja ljetovanja provodio kod njega, a onda je preko majke i uzeo hrvatsko državljanstvo.

Odgojen je kao Nijemac, tamo je rođen, odrastao i školovao se.

Bio je i njemački reprezentativac u nogometu na pijesku, te igrao četvrte i pete lige. Kada je počeo studirati, primljen je na Borussijinu akademiju, i onda mu je krenulo".