Učestvovalo 150 policajaca

U akciji ‘Piramida’ uhapšeno 14 osoba, oduzeto oko 30 hiljada eura, droga, oružje, municija

Foto: Granična policija BiH

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine realizirali su aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva ''Piramida'', čiji je cilj sprečavanje organiziranog krijumčarenja migranata.

Pretresi su obavljeni na više lokacija na području Sarajevskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno je oduzeto oko 30 hiljada eura i 3.200 maraka, zatim praškašte materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenih djela.

Iz Granične policije su kazali da se rad na predmetu nastavlja.

Podsjetili su da su aktivnosti, čiji je nositelj organizacijska jedinica Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala, provedene zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Današnju podršku u realizaciji, u kojoj je učestvovalo više od 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Granična policija BiH, kako je saopćeno, u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprečavanju izvršenja kaznenih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa.

Uz navedene aktivnosti, tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 kaznenih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužiteljstvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba, zaključeno je u saopćenju.