obavještenje

U aprilu više od deset miliona za dječiji dodatak, na isplati 65.850 djece u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava korisnike federalnog dječijeg dodatka da su uneseni nalozi za isplatu dodatka za april 2024. godine.

U skladu s kontinuiranim naporima da se osigura transparentnost i javni uvid u rad i raspodjelu sredstava socijalne zaštite, ministarstvo objavljuje podatke o aktivnostima nadležnih centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite za mjesec april 2024. godine, u kontekstu dječijeg dodatka po federalnom propisu.

Tokom navedenog perioda, izdato je ukupno 65.850 pravosnažnih rješenja, čija je ukupna vrijednost 10.307.776,64 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Za april izadato je 5.494 rješenja donesenih na osnovu prvi put podnešenih zahtjeva za dječiji dodatak, dok je 445 korisnika obnovilo svoje zahtjeve, te nastavilo s korištenjem prava stečenog u prošloj godini.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su izmjene i dopune Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom po kojem se ostvaruje pravo na federalni dječiji dodatak spremne, te da će po utvrđivanju od Vlade FBiH ići u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.