Svijet

U bombaškom napadu u školi u Kabulu ubijeno 50 osoba, većina učenici

Broj mrtvih u bombaškom napadu, izvedenom u subotu u školi na zapadu Kabula, povećan je na 50, od kojih su većina učenici između 11 i 15 godina.

Porodice danas sahranjuju žrtve napada izvedenog u školi za djevojčice u afganistanskom glavnom gradu.

U napadu je ranjeno više od 100 osoba, rekao je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arian, izvještava Associated Press (AP).

U kvartu Dasht-e-Barchi, porodice su sahranile svoje najmilije uz optužbe protiv vlade za koju navode da ih nije uspjela zaštititi od ponovljenih napada u šiitskom naselju.

“Vlada reagira nakon incidenta, a ne radi ništa da ga spriječi”, rekao je Mohammad Baqir, koji je sahranio nećakinju Latifu, učenicu 11. razreda škole “Syed Al-Shahda”.

PROČITAJTE  Suze, strah i vješala u Afganistanu: Talibani obećavaju toleranciju, ali njihovi vojnici provode teror

Tri eksplozije ispred ulaza u školu dogodile su se dok su učenici izlazili, rekao je Arian.

Eksplozije su bile usmjerene na afganistanske etničke Hazare koji dominiraju u naselju Dasht-e-Barchi, gdje su se dogodili bombaški napadi.

Većina Hazara su šiitski muslimani. Talibani su negirali odgovornost i osudili ovaj napad.

Prva eksplozija dogodila se kada je aktivirana eksplozivna naprava ranije montirana na vozilu, rekao je Arian, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izražena je zabrinutost da bi broj žrtava mogao rasti.

Napad dolazi nekoliko dana nakon što je preostalih 2.500 do 3.500 američkih vojnika službeno počelo napuštati zemlju.

Američka administracija prošlog mjeseca je saopćila kako će od 1. maja početi povlačenje iz Afganistana, u kojem se njihove snage u NATO misiji nalaze 20 godina, a da će povlačenje biti dovršeno do 20. godišnjice od napada 11. septembra 2001.

PROČITAJTE  Užas u Albaniji: Četvero turista ugušilo se u sauni u luksuznom odmaralištu. Vjerojatno se radi o članovima iste porodice


Povezani postovi: