Vijesti

U Foči 19. juna obilježavanje Dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu i 30 godina od počinjenog zločina nad ženama u BiH u organizaciji Udruženja žrtava rata Foča 92-95 bit će obilježen 19. juna ispred zloglasnog logora Sportske dvorani “Pionir” u Foči, pod sloganom “Pamtimo žene silovane u ratu u BiH”.

S obzirom na razmjere tog zločina i činjenice da je silovanje korišteno kao instrument genocida, a 30 godina kasnije se ista zvjerstva ponovo dešavaju u Ukrajini, predstavnica Udruženja Midheta Kaloper, odbornica u SO Foča Izet Spahić i saradnica za komunikacije Trial Amina Hujdur, ukazali su na važnost obilježavanja međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Prva manifestacija obilježavanja, kako je kazala Kaloper, bit će upriličena ispred sportske dvorane “Partizan”, najvećeg mučilišta za žene na tlu Evrope.

Nakon obraćanja zvaničnika, monologa umjetnice Amre Tanović i ostalih gostiju, Hikmeta Karačića, Selme Kapidžić, bit će održana i mirna šetnja do glavnog trga u Foči, gdje će se minutom šutnje ili na drugi način odati počast ubijenim i silovanim ženama na prostoru Bosne i Hercegovine.

Sa ćehotinskog mosta će se u rijeku spustiti ruže u znak sjećanja na ubijene i silovane žene tokom agresije na BiH. Bit će pušteno i 30 balona u bojama zastave BiH, u znak minimalne pobjede i pravde za preživjele žene zločina u ovih 30 godina.

“Foča je najveće mjesto sistematskog zlostavljanja i silovanja žena Bošnjakinja. Hrabrost 16 sugrađanki, komšinica koje su smogle hrabrosti da svojim izjavama pokrenu proces pred Haškim tribunalom koji je donio ključnu, historijsku presudu, bila je dodatna motivacija ženama, elemenat koji je ukazivao na to da ipak pravda postoji i pravda će kad-tad biti zadovoljena”, kazala je Kaloper.

Ali sramno je, dodala je ona, da država Bosna i Hercegovina, nije uspostavila sistem ni nakon 30 godina, niti agenciju ni instituciju koja bi se bavila pravima i problematikom preživjelih žena rata.

“Također ni Evropa nije dovoljno učinila da se počinioci ratnih zločina još adekvatnije kazne. Na žalost, vođeni tim iskustvom, nedovoljnom aktivnosti, nedovoljnom ulogom njih, danas se u srcu Evrope dešava da Ukrajina preživljava agresiju od Rusije, a žene Ukrajine, djevojke i djevojčice, na žalost, doživljavaju ono što smo mi doživjele ‘92-'95”, naglasila je Kaloper.

U tom smislu je i predstavnica Triala Amina Hujdur, kazala je da ratno seksualno nasilje ostavlja i ostavilo je izuzetne psihološke, fizičke, ekonomske i društvene posljedice po preživjele koje one nose i danas.

“Da stvar bude teža, Bosna i Hercegovina ni tri decenija od završetka rata nije uspostavila adekvatan sistem reparacija koji bi predstavljao pravi odgovor na njihove potrebe koje su i te kako izražene i koje protok vremena nije umanjio. Ono što mi imamo je jedan od najkompleksnijih sistema reparacija. Mi i dalje nemamo državni zakon koji bi adresirao njihova prava, već se njihova prava uređuju različitim pravnim okvirima koji se razlikuju u entitetima i Brčko distriktu”, rekla je Hujdur.

BiH je u nekoliko navrata, podsjetila je Hujdur, dobila kritiku međunarodnih orgnaizacija, a najvažnija je bila ona iz 2019. godine kada je UN Komitet protiv torture, naložio Bosni i Hercegovini da preživjelima omogući pravo na naknadu štete, adekvatnu psihološku i zdravstvenu podršku, te javno službeno izvinjenje.

“Pitate se koliko je BiH uradila da odgovori na te zahtjeve? Do sada niti jedna od tih preporuka nije u potpunosti implementirana, a mi na žalost nemamo ni naznake kada će se to desiti”, naglasila je Hujdur te pozvala medije da odgovorne pozovu na odgovornost.

U tom smislu je odbornik u Skupštini Opštine Foča Izet Spahić zahvalio novinarima na podršci i podsjetio da neformalno tijelo Koordinacija Bošnjačke zajednice “Naša Foča”, okuplja sva udruženja i nastoje pružiti podršku ženama i njohivom aktivnostima.

Nisu zadovoljni odnosom zvaničnih vlasti prema Bošnjacima, a kao činjenicu, naveo je da 30 metara od mjesta gdje se obilježava međunarodni Dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, je ogroman mural Draže Mihajlovića, a na zgradi Općine je poster presuđenog zločinca Ratka Mladića.

Pozvao je više nivoe vlasti u BiH i međunarodnu zajednicu da im pomognu, te izrazio nadu da će budućnost donijeti bolje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare