sarajevo

U Gazi Husrev-begovom hanikahu otvorena izložba “Sloboda izvan okvira”

Foto: AA

U umjetničkoj galeriji Gazi Husrev-begovog hanikah u Sarajevu večeras je zvanično otvorena izložba "Sloboda izvan okvira" autorice Sadete Orman.

Svečanom otvaranju prve samostalne izložbe radova autorice Orman prisustvovale su brojne zvanice i građani.

Orman je izjavila da se nakon brojnih kolektivnih izložbi odlučila i na prvu samostalnu izložbu radova.

"Ovo je moja prva samostalna izložba poslije niza kolektivnih izložbi koje sam imala u Bosni i Hercegovini, okruženju, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, također i u gradu Konyi u Turskoj. Odlučila sam se na ovaj korak, a podstakli su me i drugi na ovo jer teško je odlučiti se na prvu samostalnu izložbu", rekla je autorica izložbe.

Istakla je da je svila njeno posebno polje interesovanja.

"Znači, oslikavanje svile, oslikavanje svilenih marama, a uz to radim i druge tehnike, rad na foliji, rad na drvetu, i 3D reljef na kartonu", kazala je Orman.

Na izložbi su predstavljene rukotvorine izrađene u različitim tehnikama, uključujući izradu slika na svili, izradu slika 3D efekat, reljefnu izradu slika na foliji i oslikavanje svilenih marama.

Izložba će biti otvorena za posjetioce sve do 29. juna.

Orman je rođena i školovala se u Sarajevu, autorica je brojnih kolektivnih i humanitarnih izložbi te radi edukacije u LaleK - Kulturno Edukacioni Centar - Konya Sarajevo i Maarif Schools of Sarajevo.