Svijet

U Havani otkazana prvomajska parada. Razlog je tužan, nikad viđen od Kubanske revolucije

Kubanska komunistička vlast otkazala je tradicionalnu prvomajsku paradu na Trgu revolucije u Havani zbog nestašice goriva

Kubanska komunistička vlast otkazala je tradicionalnu prvomajsku paradu na Trgu revolucije u Havani zbog nestašice goriva. Ovo je prvi put nakon Kubanske revolucije, kojom su 1959. godine na vlast došli komunisti pod vodstvom Fidela Castra, da se prvomajska parada otkazuje zbog ekonomskih razloga. Dva puta, 2020. i 2021. godine, nije održana zbog pandemije koronavirusa.

Svake je godine na Međunarodni praznik rada u Havanu autobusima stizalo stotine hiljada ljudi s cijelog otoka kako bi učestvovali u prvomajskoj povorci. No, posljednjih sedmica vlada akutna nestašica goriva: na benzinskim crpkama stvorili su se dugi redovi, a vozači često čekaju danima. Iako Kuba ima pristup sirovoj nafti lošije kvalitete, otok zbog američkih sankcija nema postrojenja za njezinu preradu. Isporuke kvalitetnije sirove nafte iz Venezuele, najvećeg kubanskog opskrbljivača gorivom, pale su za oko 50 posto tokom prošle decenije jer se ukupna proizvodnja nafte u toj zemlji smanjila zbog korupcije, lošeg upravljanja i američkih sankcija.

Ali rat u Ukrajini unio je novu dinamiku u igru. Gladan sirove nafte nakon što je sankcionirao rusku naftu i plin, Washington je u novembru prošle godine kalifornijskoj kompaniji Chevron dao zeleno svjetlo za uvoz venezuelanske nafte u SAD. Podsjetimo, Trumpova je vlada 2017. godine uvela sankcije Venezueli koje su uključivale i zabranu uvoza nafte u SAD.

Nedavno je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel rekao da Kuba dobiva samo dvije trećine goriva koje joj je potrebno, dodajući da dobavljači ne ispunjavaju ugovorne obveze.

Jorge Piñon, direktor programa za energiju i okoliš za Latinsku Ameriku i Karibe Univerziteta Texas u Austinu, navodi da je to aluzija na Venezuelu. Dvije socijalističke zemlje imaju sporazum od 2000. godine: Kuba u Venezuelu šalje ljekare, učitelje i, navodno, protuobavještajne agente u zamjenu za pošiljke sirove nafte. Taj je dogovor sada na velikoj kušnji.

"Posljednja dva desetljeća Venezuela gubi prihod jer ne prodaje tu naftu na međunarodnom tržištu. Mislim da su upravo došli do točke u kojoj više ne mogu bezgotovinski opskrbljivati Kubance naftom", rekao je za Guardian Jorge Piñon.

Nestašica goriva je samo dodatak na svakodnevne probleme s kojima se suočavaju Kubanci. Prema španskim novinama El Pais, tipična mjesečna plaća iznosi između 150 i 200 dolara, a litra ulja za kuhanje stoji 30 dolara.