Vijesti

U Kantonu Sarajevo 87 novozaraženih koronavirusom. Preminula jedna osoba

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 87 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je laboratorijski testiran 721 uzorak. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 112 osoba. 

Jedan pacijent je, nažalost, preminuo od posljedica ove bolesti. 

Trenutno je na bolničkom liječenju 118 pacijenata, od kojih je 110 s akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. 

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 77,12 posto. 

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 58 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 60. Na respiratoru je osam osoba, a 12 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.  

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.502 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.125 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 68.159 osoba zaraženih koronavirusom, te 65.062 izliječenih.  

– U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 108, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 179 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.  

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 318 pacijent, od kojih je  osam transportovano na bolničko liječenje.  

Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 810 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati. 

Covid-pozivni centar zabilježio je 517 poziva, a obavljeno je i 238 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. 

U toku proteklog dana, u domovima zdravlja u KS aplicirane su ukupno 869 doze vakcina. 

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare