Svijet

U Njemačkoj od 16. marta obavezna vakcinacija zaposlenih u bolnicama?

Buduća njemačka vlada planira da već sljedeće sedmice parlamentu predloži zakon po kojem bi, od 16. marta, vakcinacija protiv virusa korona bila obavezna za sve zaposlene u bolnicama, staračkim domovima i drugim medicinskim ustanovama.

Prema prijedlogu zakona, u čiji tekst je Reuters imao uvid, osoblje koje radi u pomenutim ustanovama moraće do 15. marta da dokaže da je vakcinisano, ili da se oporavilo od virusa korona, odnosno da predoče ljekarsko uvjerenje, ukoliko ne mogu da se vakcinišu.

Njemačka se dosad suzdržavala od uvođenja obavezne vakcinacije iz straha da će se suočiti s nedostatkom medicinskog osoblja, ali je podrška toj ideji porasla jer se zemlja suočila s porastom broja infekcija u četvrtom talasu pandemije, podsjeća Reuters.

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberalno-demokratska stranka, koje bi trebalo da formiraju novu njemačku vladu u srijedu, namjerava da ovaj zakon predloži parlamentu na usvajanje sljedeće nedjelje.

Budući da Njemačka namjerava da do Božića vakciniše 30 miliona građana, novim zakonom bi se dozvolilo stomatolozima, veterinarima i ljekarima da daju vakcine – na određeni period i uz odgovarajuću obuku.

Predloženi zakon bi, takođe, do 15. februara produžio privremene mjere koje bi njemačkim saveznim pokrajinama omogućile da prema potrebi uvedu još strože antikovid propise ako je potrebno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare