njemačka

U Njemačkoj sproveli instraživanje i iznenadili li se: Izgleda da su klasični automobili ponovo u trendu

Na njemačkim cestama sve je više klasičnih automobila. Broj automobila koji su prvi put registrirani prije najmanje 30 godina porastao je na 759.275 vozila u Njemačkoj 2023. godine, što je povećanje od 6,9 posto u odnosu na 2022. godinu.

Savezna uprava za motorni transport (KBA) sakupila je statistiku o broju klasičnih automobila u Njemačkoj. Rezultat: 2023. godine broj automobila koji su prvi put registrovani prije najmanje 30 godina porastao je za 6,9 posto.

KBA-ova analiza uključuje starinske automobile sa i bez historijske registarske tablice, koja se daje samo starim vozilima koja su dobro očuvana i u velikoj mjeri odgovaraju njihovom izvornom stanju.

Trend prema otpadnom gvožđu takođe utiče na prosječnu starost svih automobila koji se voze u Njemačkoj: ona je porasla sa deset na 10,3 godine 2023. godine, što je historijski maksimum.

Posebno modeli iz 1970-ih i 80-ih, koji su otporniji na hrđu od čak i starijih klasičnih automobila, sve više bježe od starog gvožđa i postaju traženi kolekcionarski predmeti. Međutim, ovaj trend se može objasniti i sasvim svakodnevnim razlozima: cijene novih i novijih polovnih automobila rastu brže od kupovne moći.

Osim toga, porezno povlašteni klasični automobili sa H registarskim tablicama smiju raditi u ekološkim zonama bez ograničenja, bez obzira na njihovu klasu zagađivača.