Svijet

U Njemačkoj uhapšen čovjek osumnjičen za špijunažu: Proslijedio bitne podatke Rusiji?

Njemački državljanin uhapšen je pod sumnjom za izdaju zbog navodne umiješanosti u prosljeđivanje obavještajnih podataka Rusiji. Muškarac, poznat pod imenom Arthur E, uhapšen je u nedjelju na aerodromu u Münchenu uz pomoć FBI-a. On je optužen za špijunažu.

Smatra se da je povezan sa zaposlenikom njemačke vanjske obavještajne službe (BND) koji je uhapšen u decembru za navodnu špijunažu za Rusiju. Tužitelji su rekli da Arthur E ne radi za obavještajne službe.

Vjeruju da je Arthur proslijedio informacije od svog poznanika. Pritvorenog časnika BND-a poznatog kao Carsten L – Kremlju, što ga čini navodnim saučesnikom u izdaji.

Navodni dvostruki agent Carsten proglašen je krivim za predaju dokumenata CIA-i i ruskim obavještajnim službama. Te osuđen na osam godina zatvora. Njegovo hapšenje u decembru bilo je prvi put da je zaposlenik BND-a uhapšen zbog sumnje na izdaju otkako je Markus Reichel pritvoren 2014. godine.

Arthur E vratio se u Njemačku gdje je uhapšen nakon što je putovao iz Sjedinjenih Država. Ovo hapšenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti oko ruske špijunaže u Evropi. Nakon invazije na Ukrajinu prošlog februara.

Njemački šef kibersigurnosti smijenjen je u oktobru nakon što su ga mediji optužili za povezanost s ruskim obavještajnim službama. Mjesec dana kasnije drugi je muškarac proglašen krivim za prosljeđivanje informacija ruskim obavještajnim službama. Dok je radio kao rezervni časnik za njemačku vojsku.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare