Vijesti

U Srbiji obilježeno 30 godina od zločina u Štrpcima. Državni vrh SRJ znao šta će se desiti?

Nevladine organizacije Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Sanžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda obilježile su danas u Beogradu 30 godina od zločina u Štrpcima mirnom akcijom.

Zatražili su da se procesuiraju počinioci, javlja Anadolu Agency.

Obilježeno 30 godina od zločina

Predstavnici nevladinih organizacija 30. godišnjicu zločina obilježili su u crnini i ćutanjem. Time su podsjetili da porodice žrtava ni poslije tri decenije nisu dobile pravdu.

Oni su nosili transparente sa imenima nestalih i plakate na kojima piše: "Iz Beograda je krenuo voz smrti 671", zatim "Voz je stao u 15.48" i "30 godina od zločina u Štrpcima".

Skup nije obezbjeđivala policija.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini predala je ranije danas povodom 30 godina zločina u Štrpcima paket odgovornosti predsjednicima Vlade Srbije, Vlade Crne Gore i Vladi bh. entiteta Republika Srpska.

Paket odgovornosti je pismo predsjednicima vlada sa pet zahtjeva niza dokumenata, poznata sa suđenja Nebojši Ranisavljeviću. Oni ukazuju na to da je za otmicu znao državni vrh SR Jugoslavije mjesec ranije. Međutim, nije učinio ništa da je spriječi.

U paketu se traži hitno formiranje zajedničke komisije koja bi utvrdila istinu o odgovornosti državnih organa Srbije, Crne Gore, SRJ i Republike Srpske za ratni zločin u Štrpcima, poštovanje pravosnažnih presuda, podsticanje rada komisija za nestala lica da se pronađu posmrtni ostaci žrtava, donošenje zakona o civilnim žrtvama rata i proglašavanje 27. februara Danom sjećanja na otete putnike iz voza u Štrpcima.

Izveli 20 putnika i potom ih ubili

Prije 30 godina pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici u Štrpcima iz voza, koji je saobraćajao na relaciji Beograd - Bar, izveli su 20 putnika. Potom su ih ubili.

Od 19 državljana Jugoslavije, 18 su bili Bošnjaci i jedan Hrvat. Svi su živjeli u Srbiji i Crnoj Gori. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmtrni ostaci četiri žrtve i to 2009. i 2010. godine.

U prethodnih godinu sudovi u Srbiji i BiH donijeli su tri prvostepene presude za zločin. Osuđeno je 14 osoba, od kojih samo dvije pravosnažno.

Sud u BiH je 21. oktobra prošle godine prvostepeno osudio sedmoricu optuženih za zločin u Štrpcima na zatvorske kazne od po 13 godina.

Prvooptuženi oslobođen

Prvooptuženog Luku Dragičevića, komandanta Višegradske brigade VRS-a, Sud je oslobodio uz obrazloženje da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže njegovu krivicu.

Isti sud je 19. januara ove godine osudio komandanta Interventne čete Višegradske brigade na 15 godina zatvora za saučesništvo u zločinu u Štrpcima.

Viši sud u Beogradu je 7. februara ove godine doneo prvostepenu presudu kojom je optužene Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca osudio na kazne zatvora u trajanju od po 10 godina.

Dragana Đekić je osuđena na kaznu zatvora od pet godina. To su niže kazne od onih koje su za isti zločin dosudili sudovi u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.