optužuju kordića

UABNOR poručuje: Cijeli svijet će saznati da na čelu Mostara stoji čovjek za kojeg je antifašizam ideologija zla

Da je bilo koji anonimni pojedinac na svom Facebook profilu napisao ono što je napisao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, bilo bi strašno i za svaku osudu, ali kada to napiše prvi čovjek teško ranjenog grada, grada sa takvim antifašističkim naslijeđem kakvo Mostar ima i grada duboko podijeljenog, čije dvije polovine žive jedna pored druge, uprkos silnim nastojanjima tog istog Kordića da nas uvjeri da to nije tako, onda je to mnogo više od ličnog stava o nekom događaju, poručuju iz UABNOR (Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata) Mostar.

U nastavku saopćenje se dodaje:

Politički stav

"Ovdje se radi o političkom stavu grupacije kojoj isti pripada i dosljedno je provodi. Kordić piše: 

Gradimo Mostar okrenut budućnosti i zaustavimo veličanje zločinačkih ideologija".

Ako je antifašizam po Kordiću zločinačka ideologija onda će i osnovnoškolac zaključiti da je po njegovom mišljenju fašizam ideologija dobra.

Ako nam tu budućnost nudi Kordić, neće proći, a nudi po onome kako reaguje na eksplicitne pojave i akcije neofašista u gradu. Čak ih i brani relativizirajući njihova teroristička djela.

No, mi se više njime nećemo baviti. Za nas više nije gradonačelnik, a za iznesene uvrede, i pojedinačne, ali i kolektivne srešćemo se sa njim na za to odgovarajućem mjestu.

Naš Savez antifašista član je Evropske asocijacije antifašista, te Svjetske unije veterana, a sve zahvaljujući onome šta su Titovi partizani, kao dio svjetske antifašističke koalicije uradili u Drugom svjetskom ratu.

Više od 100 zemalja svijeta

U tim organizacijama okupljeni su savezi iz preko sto zemalja svijeta. Koristeći tu mrežu cijeli svijet će saznati da na čelu grada Mostara stoji čovjek za kojeg je antifašizam ideologija zla.

Pored toga, drugim dostupnim nam kanalima sa ovim činjenicama upoznaćemo i širu javnost, kako kod nas, tako i u svijetu.

Pokrenućemo sve mehanizme za smjenu Kordića sa pozicije koju obnaša, svjesni da to neće ići lako, ali ćemo bar tu politiku raskrinkati do kraja.

Mostar ne zaslužuje da ga Kordić predstavlja i vodi. To je sramota za svakog građanina ovog grada", poručuje UABNOR.