Poziv

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Zaustaviti one koji realiziraju zločinačku politiku Miloševića i Karadžića

Iz Udruženja su podsjetili da je "kompletno rukovodstvo tzv. "stvaraoca RS" presuđeno od MKSJ /MICT za najteža krivična djela koje poznaje čovječanstvo, uključujući i genocid"

Udruženje žrtava i svjedoka genocida oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je pozvalo garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da zaustave i sankcioniraju zločinačku politiku Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića koja se trenutno realizira u Bosni i Hercegovini od "Milorada Dodika, njegovih saradnika i tzv. "stvaraoca RS"".

Iz tog udruženja su podsjetili "tzv. "stvaraoce RS", domaću i međunarodnu javnost da su sudska vijeća UN suda u Den Hagu u posljednjoj presudi protiv Stanišića i Simatovića utvrdila da je najmanje od augusta 1991. postojao zajednički zločinački cilj da se većina Bošnjaka i Hrvata prisilno i trajno ukloni s velikih područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, činjenjem zločina progona, ubojstva, deportacije i nečovječnih djela".

"Utvrdila su da je postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem je zajednički zločinački cilj formiran od višeg političkog, vojnog i policijskog rukovodstva Srbije i Republike Srpske u čijem su središtu bili Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić (Badža), Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Željko Ražnatović (Arkan), kao i tzv "stvaraoci RS" Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić", saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja su podsjetili da je "kompletno rukovodstvo tzv. "stvaraoca RS" presuđeno od MKSJ /MICT za najteža krivična djela koje poznaje čovječanstvo, uključujući i genocid".