Svijet

Uhapšena dva policajca optužena za ubijanje beskućnika s pištoljem igračkom

U Parizu su uhapšena dva policajca optužena za ubijanje beskućnika koji je bio "naoružan" pištoljem igračkom.

Dvojica policajaca privedena su u Parizu, glavnom gradu Francuske, zbog navoda da su ubili beskućnika koji je hodao ulicom sa pištoljem igračkom u ruci.

Prema vijestima francuskog TF1 Info, pozivajući se na parisko tužilaštvo, pokrenuta je istraga protiv dvojice policajaca. Oni su optuženi da su sa četiri hica ubili 49-godišnjeg beskućnika.

U sklopu istrage uhapšena su dva policajca. Nakon dojave da osoba šeta s pištoljem na ulici, policija ga je neustralisala pucajući mu u grudi sa četiri hica.

Policijski izvori naveli su listu “Le Figaro“ da pištolj u ruci beskućnika nije bio pravi. Forenzički izvori su naveli da osumnjičeni nije razgovarao s policijom, već se ponašao prijeteći.

Istražna jedinica Nacionalne policije (IGPN) otvorila je dvije istrage o incidentu, od kojih je jedna usmjerena protiv policije.

Još neidentificirani muškarac navodno je prijetio psu pištoljem nešto poslije 20 sati u nedjelju u blizini prometnog trga Place de la Republique u središtu Pariza, rekao je drugi izvor.

Potom je navodno uperio oružje u policajce kada su mu prišli. Oni su uzvratili vatru i pogodili ga četiri puta.

Policijski izvor rekao je da se čini da muškarac "nije uputio nikakve posebne riječi policiji, ali je prijetio".

Pariški tužitelji rekli su da su otvorili dvije odvojene istrage.

Jedan će analizirati ponašanje ubijenog zbog pokušaja ubistva javnog službenika. Druga će istraga ispitati policajce zbog nasilja koje je rezultiralo smrću.

U Francuskoj raste poziv za provjeru policijske upotrebe smrtonosne sile. Prošle godine ubijeno je 13 ljudi koji su navodno odbili poslušati naredbe policajaca.