kofeinska drijemka

Ujutro želite biti svježi i poletni? Prije spavanja popijte – kafu. Evo zašto

Možda se čini kontraintuitivnim, ali ispijanje kafe prije spavanja mogla bi biti tajna kako da se probudite svježi i poletni, piše New York Post.

"Kofeinu je potrebno otprilike 30 minuta da se metabolizira, a dok se probudite, možete dobiti dvostruku korist od osvježavajućeg drijemanja i kofeinske budnosti", rekao je stručnjak za spavanje James Wilson iz tvrtke Mattress Online.

Nauka definitivno podupire ovu tvrdnju. Studija iz 2010. godine otkrila je da drijemanje odmah nakon ispijanja kave može poboljšati sposobnost mozga da primi kofein.

Iako se može činiti da vas kafa može spriječiti da zaspite, potrebno je vrijeme da kofein proradi. Stručnjaci iz Healthlinea rekli su da je ispijanje kofeina neposredno prije drijemanja u trajanju od 20 minuta idealno za miran san.

Spavanje duže od 30 minuta može učiniti da se netko osjeća pospanije jer bi tada mogli ući u dublje stanje sna. Kako biste optimizirali svoj noćni san, ne biste trebali piti kavu manje od šest sati prije spavanja.

Iako se može činiti da vas kafa može spriječiti da zaspite, potrebno je vrijeme da kofein proradi.

Idealna količina kofeina koju treba uzeti prije drijemanja kako biste se osjećali budnijima su dvije šolje kafe ili 200 mg kofeina.

Međutim, Wilson je upozorio da nisu sve osobe iste.

"Važno je napomenuti da su svačije preferencije individualne, tako da kofeinski drijemež može djelovati na neke, dok na druge ne", rekao je.

Međutim, drijemanje ima razne zdravstvene dobrobiti, osobito ako imate nedostatak sna.

"Drijemanje je izvrstan način borbe protiv simptoma nedostatka sna. Može vam dati poticaj budnosti, učiniti vas produktivnijima i može pomoći ako spavate protiv svog prirodnog cirkadijalnog ritma, na primjer, ako ste noćna ptica koja je bila prisiljena ustati u pet ujutro zbog posla", otkrio je Wilson.

"Drijemanje, također, može biti božji dar za radnike u smjenama koje će ispuniti praznine u njihovom snu te im tako pomoći da zadovolje svoje potrebe za snom", istaknuo je stručnjak.