Svijet

Ukrajina: Može li ući u EU i kako će reagovati Rusija?

Ukrajina bi trebala postati službeni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), što je prvi korak ka pridruživanju bloku od 27 zemalja. Očekuje se da će lideri EU podržati taj potez na summitu koji će se održati 23. i 24. juna.

Ukrajinski predsjednik je upozorio da bi Rusija mogla pojačati svoje vojne napade kao odmazdu na tu odluku.

Šta je EU?

Evropska unija je ekonomska i politička unija između 27 evropskih zemalja, koja je nastala nakon Drugog svjetskog rata. Roba, usluge i novac slobodno se kreću između država članica. Građani EU mogu živjeti i raditi bilo gdje unutar bloka.

Upravlja jedinstvenom evropskom valutom, eurom, koju koristi više od 340 miliona ljudi u 19 od 27 zemalja EU-a.

Zajednički standardi primjenjuju se u svim državama članicama u brojnim područjima uključujući sigurnost hrane, poljoprivredu i prava na zapošljavanje.

EU također daje podršku siromašnijim evropskim regijama kako bi pomogla u jačanju njihovih ekonomija.

Zašto se Ukrajina želi pridružiti?

Predsjednik Volodimir Zelenskij započeo je zahtjev za članstvo u EU pet dana nakon što je Rusija napala njegovu zemlju u februaru 2022.

Tražio je da se može odmah pridružiti, ali bi proces mogao potrajati godinama. Ulazak u EU bi imao financijske koristi. Ali glavni motiv Ukrajine nije ekonomski, tvrdi dr. Zach Paikin, iz istraživačkog centra Centra za evropske političke studije u Bruxellesu.

“Članstvo u EU bi Ukrajinu čvrsto uspostavilo kao nezavisnu, suverenu evropsku državu”, kaže. “Ne samo dio ruskog svijeta.”

Kako zemlje pristupaju EU?

Prvo, Evropska komisija, državna služba EU-a, ocjenjuje je li zemlja prikladan kandidat. Razmatra ima li stabilnu, demokratsku vladu, poštuje li ljudska prava i ima li slobodnu tržišnu ekonomiju.

Sve postojeće članice EU moraju se složiti prije nego što nova zemlja postane kandidat. Ako bude uspješna, zemlja mora usvojiti sve zakone i propise EU-a. To obično traje nekoliko godina. Konačno, zemlja potpisuje pristupni ugovor koji sve ostale zemlje EU moraju ratificirati, piše BBC.

Koliko traje ulazak u EU?

Za nedavne članice Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku cijeli je proces trajao između 10 i 12 godina.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija već su godinama službeni kandidati, ali su njihove prijave zastale.

Turska je postala kandidat 1999. Međutim, njeni pregovori o pristupanju zaustavljeni su zbog zabrinutosti oko stanja ljudskih prava u zemlji.

Susjed Ukrajine, Moldavija, primljena je kao kandidat istog dana kad i Ukrajina. Gruzija se također prijavila, ali joj je rečeno da mora provesti daljnje reforme.

Kako bi se Ukrajina uklopila u EU?

  • Najveća kopnena masa bilo koje zemlje u EU: 603.550 kvadratnih kilometara
  • Peta najveća populacija: 44,13 miliona
  • Godišnji BDP po stanovniku Ukrajine iznosi 3.724 dolara – jedna devetina prosjeka EU
  • U EU već prodaje 30% svih svojih žitarica

Kakve su trenutne veze Ukrajine s EU?

Ukrajina je od 2017. mogla trgovati s državama EU-a bez plaćanja carina, prema takozvanom sporazumu o pridruživanju. Zemlja je već platila jeftinije carine nakon što se 2016. pridružila dubokom i sveobuhvatnom području slobodne trgovine EU-a.

U sklopu priprema za podnošenje zahtjeva za članstvo, Ukrajina je već promijenila mnoge svoje zakone i propise kako bi zadovoljila standarde EU.

Šta bi Ukrajina još trebala učiniti?

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže da je “dobar posao obavljen”, ali da Ukrajina mora provesti daljnje “važne reforme”.

To uključuje jačanje vladavine prava, poboljšanje ljudskih prava, smanjenje moći oligarha i borbu protiv korupcije.

“Postoji i potreba da Ukrajina izgradi potpuno razvijenu tržišnu ekonomiju”, kaže istraživač Zach Paikin, “što je teško za post-sovjetsku republiku.”

Još jedan izazov bit će čišćenje ukrajinskog sudskog sistema, koji je bio naširoko kritiziran.

Kako je članstvo u EU pomoglo nedavnim članovima?

Otkako se pridružila prije 15 godina, nacionalni dohodak Rumunije se utrostručio, a bugarski udvostručio.

EU je objema zemljama dala desetke milijardi eura kroz evropske strukturne i investicijske fondove. Oni podupiru ekonomski razvoj, primjerice, izgradnjom novih cesta i luka.

Između 2014. i 2020. Bugarska je dobila 11,2 milijarde eura, a Rumunija 35 milijardi eura.

Međutim, Transparency International tvrdi da je mnogo tog novca izgubljeno kroz korupciju.

Bugarska je i dalje na dnu lige EU u pogledu plaća, zdravstva i obrazovanja, ali Rumunija je s druge najsiromašnije porasla na šesto mjesto.

Prema Svjetskoj banci, oko 1,5 miliona Bugara i 4 miliona Rumuna iskoristilo je politiku “slobode kretanja” EU za putovanje u inozemstvo. Kritičari strahuju da bi ovaj “odljev mozgova” mogao naštetiti budućim izgledima obiju zemalja.

Kako je Rusija reagovala na izglede za članstvo Ukrajine u EU?

Iako je predsjednik Vladimir Putin bio vrlo kritičan prema dugogodišnjoj želji Ukrajine da se pridruži vojnom savezu NATO-a, on inzistira da nema “ništa protiv” da Ukrajina postane članica EU.

Međutim, njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov kaže da će Kremlj toj aplikaciji posvetiti “povećanu pozornost” jer EU razmatra formiranje vlastitih odbrambenih snaga.

“Razgovara se o vojnoj, odbrambenoj i sigurnosnoj komponenti”, rekao je Peskov. “Mi, naravno, sve to temeljito promatramo.”

Ukrajinski predsjednik Zelenskij upozorio je da bi Rusija mogla uzvratiti na taj potez.

“Očito treba očekivati ​​veće neprijateljske aktivnosti Rusije”, rekao je. I to ne samo protiv Ukrajine, nego i protiv drugih evropskih zemalja.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare