URAGANSKI VJETROVI

Ukrajinci objavili snimke: “Brutalna oluja razorila rusku odbranu na Krimu”

Ukrajinski dužnosnici izvijestili su da su ruske obalne odbrambene linije uništene
FOTO: X/Anton Gerashchenko

Društvenim mrežama šire se fotografije i snimke koje pokazuju posljedice velike oluje koja je jučer prošla preko poluotoka Krim. Ukrajinski dužnosnici izvijestili su da su ruske obalne odbrambene linije uništene.

"Krim je pogodila jaka oluja", napisala je jučer agencija Nexta u objavi na X-u, platformi prethodno poznatoj kao Twitter, uz videozapise koji pokazuju talase i poplave nastale diljem regije.

"Uraganski vjetrovi brzine do 40 metara u sekundi čupaju drveće i uništavaju krovove. Mnogi distrikti Jevpatorije su poplavljeni, a javni prijevoz je zaustavljen u Sevastopolju. Oluja je stigla do Rusije: bjesne najjači vjetrovi u Anapi i Krasnodaru", stoji u objavi.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, podijelio je novosti o oluji iz lokalnih medija, tvrdeći da je oluja odnijela rusku odbranu, ukopanu u plaže poluotoka.

"Oluja je odnijela rovove na okupiranom Krimu koje je ruska vojska iskopala na plažama", napisao je Geraščenko na X-u. "Prema informacijama iz krimskih medija, u Jevpatoriji je voda odnijela odbrambenu liniju na obali", dodao je.

U drugoj objavi, autor i odbrambeni analitičar H I Sutton podijelio je fotografiju iz jednog od isječaka koje je objavio Geraščenko. Na njoj se vidi ruska obalna odbrambena linija koju udaraju valovi, uz sliku jedne od linija koja se gradi za usporedbu.

"Kako je počelo. Kako ide", napisao je Sutton. "Ruska odbrana na plaži na Krimu snažno je pogođena olujom", dodao je.