'ovo je sistemski'

Ukrajinci tvrde: Snimili smo razgovor, Putin koristi opremu Elona Muska! Oglasio se i SpaceX

Ukrajina je u nedjelju rekla da se ruske snage u okupiranim područjima koriste terminalima satelitske internetske usluge Elona Muska Starlink, objavivši ono za što tvrdi da je presretanje razmjene između dvojice ruskih vojnika kao dokaz njegove "sistemske" upotrebe.

Sistemi Starlink bili su vitalni za komunikaciju na ukrajinskom bojištu tokom gotovo dvogodišnje ruske invazije dok se Kijev suočavao s većom i bolje opremljenom vojskom.

Glavna uprava za obavještajne poslove ministarstva odbrane objavila je audio isječak na Telegramu za koji kaže da se radi o razgovoru snaga ruske 83. zračno-jurišne brigade o postavljanju terminala u istočnoj Ukrajini.

Uprava nije dala pojedinosti o navodnom opsegu korištenja niti o tome kako su terminali nabavljeni. Glasnogovornik Andrij Jusov rekao je ukrajinskim medijima u subotu da stvar "počinje poprimati sistemsku prirodu".

SpaceX, koji upravlja Starlink terminalima, rekao je u izjavi za X prošle sedmice da "ni na koji način ne posluje s ruskom vladom niti njenom vojskom", te da njegova usluga nije aktivna u Rusiji.