Upozoravaju stručnjaci

Umjetna inteligencija sve veća opasnost: Nemojte nikada kliknuti na ove stvari tokom ‘surfanja’

Da je potreban veliki oprez prilikom klikanja na internetu upozorava i sigurnosni stručnjak iz McAfeeja koji je posebno upozorio na opasnost od spywarea te na način na koji se na računala ili telefone mogu preuzeti takvi špijunski programi koji, bez znanja korisnika, mogu pratiti sve što oni tipkaju.

Tako se mogu dokopati brojnih važnih podataka poput korisničkih imena i lozinki, brojeva kreditnih kartica i slično. Pri tome je posebno izdvojio četiri riječi koje mogu biti posebno opasne, pogotovo kada se pojave u obliku pop up prozora.

Nemojte nikad kliknuti na “prihvaćam”, ‘OK’, ‘Ne’ ili ‘Da’ u pop up prozorima jer te akcije mogu pokrenuti automatsko preuzimanje spywarea, upozorio je. Umjesto klikanja na te riječi, u sumnjivim situacijama on savjetuju kako je najbolje u potpunosti zatvoriti preglednik internetskih stranica i to ne klikom na “X”, već putem task managera na PC-u, odnosno putem opcije force quit na Macovima, prenosi Zimo.

Pored toga, ovaj stručnjak iz McAffeja koji je u razgovoru s novinarima želio ostati anoniman, svima savjetuje još jednu stvar koja je logična, no mnogi je se i dalje ne pridržavaju, a to je izbjegavanje preuzimanja datoteka s nesigurnih izvora poput npr. torrenta.

Za sigurnost je važno i korištenje posljednjih verzija operativnih sistema, ali i softvera koji se koristi jer, pored novih opcija, takve verzije sadrže posljednje sigurnosne nadogradnje.

Sve veću opasnost za korisnike predstavlja i umjetna inteligencija i to kroz personalizirane phishing sheme, upozorila je stručnjakinja za AI Lisa Palmer, prenijeli su na NY Postu. Ona kaže kako umjetna inteligencija može napraviti visoko personalizirane kampanje koje mogu biti iznimno uvjerljive te je podsjetila na situacija iz Arizone kada je jedna majka čula glas svoje kćeri kojoj joj govori da je oteta i da otmičari traže otkupninu, no glas djevojčice je stvorila AI.

Slične prijevare s korištenjem AI-a i kloniranja glasa zabilježene su i u drugim američkim državama, prenosi poslovni.hr. Ovo su samo neki od primjera koji pokazuju koliko prijevare danas mogu biti sofisticirane i da umjetna inteligencija može nasamariti čak i one najopreznije.