Šarena planeta

Uplakana žena pokazala realnu sliku porodiljskog dopusta u SAD: Ovo je Amerika

Rebecca Shumard na posao se vratila 12 dana nakon porođaja. 26-godišnja medicinska asistentica bila je frustrirana, uplašena i imala je osjećaj krivice jer radi umjesto da je sa svojom bebom na odjelu neonatalne intenzivne njege. Naime, bebu je rodila u 27. sedmici trudnoće.

“Morate se vratiti na posao 12 dana nakon što ste u 27. sedmici rodili prijevremeno rođenu bebu tako da biste ono malo porodiljnog dopusta mogli provesti s njom kad bude otpuštena s intenzivne njege”, napisala je uz snimku na kojoj plače dok sjedi za stolom na radnom mjestu.

“Pokušavate se izdajati svaka tri sata, ali nema dovoljno osoblja. Vaša zaliha mlijeka smanjuje se osam sedmica nakon porođaja. Hoćeš li uopće imati mlijeka kad beba dođe kući? Šta rade drugi roditelji djece koja su na intenzivnoj njezi? Kako si iko može priuštiti da za to vrijeme bude uz dijete? Kako se iko može nositi s osjećajem krivice kad mora raditi, a ne može biti uz svoju bebu? Ovo je Amerika”, zaključila je u nastavku.

PROČITAJTE  Slavni redatelj prodaje NFT sa svojim bubrežnim kamencima: Mislim da su prelijepi da bi se uništili

Porodiljni dopust u SAD je kompliciran. Za razliku od drugih zemalja, SAD svojim građanima ne daje plaćeni porodiljni, očinski ili porodični dopust. Šest sedmica koje Shumard spominje dio su kratkoročnog osiguranja nekih firmi koje nude zdravstveno osiguranje. Tih šest sedmica povećava se na osam u slučaju kad žena rodi carskim rezom. Samo 42 posto radnika u privatnom sektoru u SAD imalo je pristup tom plaćenom porodiljnom dopustu u 2020. Ono što se često događa jeste da roditelji kombiniraju bolovanje, neiskorištene dane godišnjeg odmora i slobodne dane.

Prema Zakonu o porodičnom i medicinskom dopustu iz 1993., roditelji mogu uzeti do 12 sedmica neplaćenog porodičnog dopusta za rođenje, posvojenje ili udomljavanje djeteta, ali samo ako rade u firmama s 50 i više zaposlenih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare