Vijesti

USAID finansirao devet projekata obnove u lokalnim zajednicama

Nakon što je podržala devet projekata obnove objekata za zajedničko dobro svih građana, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila gotovo pola miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju objekata koji će doprinijeti izgradnji mira i povjerenja u još devet lokalnih zajednica.

Sanacija objekata planirana je u okviru projekta izgradnje mira PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), kojeg provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica.

U 2021. godini odobrena je rekonstrukcija kulturnih i sportskih objekata, kao i dijelova gradskih površina u Loparama, Bratuncu, Domaljevcu-Šamcu, Gradačcu, Kladnju, Gračanici, Srebrenici, Ugljeviku i Doboj Jugu. USAID je za pojedinačne projekte izdvojio do 60.000 KM, a lokalne zajednice učestvuju sa najmanje 20 posto vlastitih sredstava.

Planirano je da do 2022. godine bude realizovano 25 takvih projekata, a svaka od 75 zajednica u kojima djeluje PRO-Budućnost ima priliku aplicirati za sredstva.

- USAID je izdvojio dosad skoro milion KM za 18 projekata, a PRO-Budućnost tim u junu kreće sa novim krugom sastanaka u preostalim lokalnim zajednicama kojima će prezentirati kriterije i način apliciranja, da bi izabrali još sedam projekata - kazala je direktorica PRO-Budućnosti Majda Behrem-Stojanov.

Iz CRS-a u saopćenju za javnost navode da je, uz garancije za sve potrebne dozvole, tehničke detalje o radovima te osiguranje da neće imati negativan utjecaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, potrebno da obnovljeni objekti doprinose izgradnji mira i povjerenja u lokalnoj zajednici.