Svijet

Usred pandemije: Na ulicama hiljade Amerikanaca. Protestvuju protiv restrikcija, nose i oružje, a Trump ih podržava

Broj mrtvih usljed zaraze koronavirusom u subotu je u Evropi premašio brojku od 100 hiljada, dok stotine Amerikanaca u više mjesta protestvuje protiv nametnutih restrikcija, uz podršku predsjednika Donalda Trumpa.

U SAD-u su potvrđena 735.242 slučajeva oboljenja od Covida-19, a 39.090 osoba izgubilo je život.

Ipak, širenje zaraze usporava u nekim mjestima, dok je u državi New York potvrđeno najmanje smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko sedmica, što guverner Andrew Cuomo pripisuje socijalnom distanciranju.

Međutim, brojni Amerikanci protestvovali su protiv odredbi o nenapuštanju doma ispred parlamenata saveznih država Teksas, Maryland, New Hampshire i Ohio.

Okupilo se stotine demonstranata koji su mahali zastavama, a neki su nosili oružje.

Ohrabrio ih je i Donald Trump koji je u tri objave na Twitteru napisao kako treba “osloboditi” Michigan, Minnesotu i Virginiju.

Trump želi što brže pokretanje ekonomije kako bi smanjio negativne učinke na američku privredu, ali je ipak, nakon što je prvobitno tvrdio da ima “apsolutnu” ovlast u tom pogledu, prepustio odluku o pokretanju privrede guvernerima i drugim dužnosnicima na nižim nivoima.

U četvrtak je predstavio plan za postepeno otvaranje zemlje u tri faze.

Novinarima je u subotu rekao da su se neki guverneri “zanijeli” i nametnuli “nerazumne” restrikcije.

Dvostruko više Amerikanaca ne podržava demonstrante, nego što ih podržava, a prema istraživanju Pewa više su zabrinuti zbog mogućeg prijevremenog ukidanja mjera, nego zbog prekasnog popuštanja.

Sve više dokaza potvrđuje da je socijalno distanciranje usporilo epidemiju.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare