Nauka

Utrka za vakcinom protiv korone izazvala nestašicu majmuna

Globalna utrka za vakcinom protiv koronavirusa, koje bi trebalo pomoći okončanju pandemije, uzrokovala je nestašicu – majmuna.

Kako javljaju američki mediji, prije nego što se potencijalna vakcina krene ispitivati na ljudima, u pretkliničkim istraživanjima istražuje se sigurnost i učinkovitost vakcine na majmunima. No, a s obzirom na to da je trenutno u igri više od 100 mogućih vakcina, potražnja za majmunima prerasla je ponudu.

Pandemija u prvi plan gurnula postojeći problem
“Imamo nestašicu”, rekao je za USA Today dr. Skip Bohm, pomoćnik direktora zadužen za veterinarsku medicinu u Nacionalnom centru za istraživanje primata u New Orleansu.

USA Today navodi kako je, kao i u mnogim drugim aspektima društva, pandemija u prvi plan stavila postojeći problem.

PROČITAJTE  Ekonomije širom svijeta bore se s inflacijom, sunovrat lire u Turskoj. 'Globalna kriza će se nastaviti'

Konkretno, centri za istraživanje primata su već godinama u problemima zbog ograničenja na uvoz majmuna iz zemalja kao što su Kina i Indija, ali i nedostatka finansiranja kako bi se majmuni uzgojili u SAD.

“Uvijek smo bili u stanju u kojem naša produkcija jedva zadovoljava potražnju za majmunima koji se koriste u istraživanjima, a kad se pojavila pandemija koronavirusa, to nas je gurnulo još dalje”, pojasnio je Bohm.

Iako se udruge koje zagovaraju prava životinja protive korištenju primata u naučnim eksperimentima, istraživači navode kako je takva praksa ključna za razvoj medicine.

Centar u New Orleansu na svojoj web stranici navodi kako pokušavaju koristiti najmanji mogući broj životinja potreban za validne naučne rezultate. Nažalost, trenutno nije moguće potpuno zamijeniti korištenje životinja računalnim modelima ili staničnim istraživanjima.

PROČITAJTE  Evropski zeleni usvojili Rezoluciju, podržavaju multietničke i građansku BiH: EU treba uvesti čvrste sankcije Dodiku

“Reakcije imunološkog sistema majmuna su vrlo slične onome što vidimo kod ljudi i zato nam ti eksperimenti mogu dati vrlo dobre pokazatelje sigurnosti i učinkovitosti vakcine”, rekao je Jay Rappaport, direktor Centra, za USA TodayPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare