Satelitski snimci otkrili

Uznemirujuće otkriće CNN-a: SAD, Kina i Rusija povećale aktivnosti na nuklearnim poligonima

Aktivnosti na ruskom poligonu (Foto: CNN)

Rusija, Sjedinjene Države i Kina su posljednjih godina izgradile nove objekte i iskopali nove tunele na svojim poligonima za nuklearna testiranja, pokazuju satelitski snimci koje je ekskluzivno dobio CNN, u vrijeme kada su tenzije između tri velike nuklearne sile porasle na najviši nivo u decenijama.

Iako nema dokaza koji bi ukazivali na to da se Rusija, SAD ili Kina pripremaju za skoru nuklearnu probu, slike koje je dobio CNN ilustriraju nedavna proširenja na tri nuklearna poligona.

Jednim upravlja Kina u krajnjem zapadnom regionu Xinjiang, jednim Rusija u arhipelagu Arktičkog okeana, a drugim SAD u pustinji Nevade.

Satelitski snimci iz proteklih tri do pet godina pokazuju nove tunele ispod planina, nove puteve i skladišta, kao i povećan promet vozila koja ulaze i izlaze iz lokacija, rekao je Jeffrey Lewis, pomoćni profesor u Centru za neproliferaciju James Martina na Institutu za međunarodne studije Middlebury.

"Postoji mnogo nagovještaja koje vidimo koji sugeriraju da bi Rusija, Kina i Sjedinjene Države mogle nastaviti nuklearna testiranja", rekao je.

To je nešto što nijedna od tih zemalja nije učinila otkako su podzemna nuklearna testiranja zabranjena Ugovorom o zabrani 1996. Kina i SAD su potpisale sporazum, ali ga nisu ratificirale.

Penzionisani pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Cedric Leighton, bivši obavještajni analitičar, pregledao je slike nuklearnih lokacija tri sile i došao do sličnog zaključka.

“Vrlo je jasno da su sve tri zemlje, Rusija, Kina i Sjedinjene Države uložile mnogo vremena, truda i novca ne samo u modernizaciju svojih nuklearnih arsenala, već iu pripremu vrsta aktivnosti koje bi bile potrebne za testiranje. ," on je rekao.

Moskva je ratifikovala sporazum, ali je ruski predsednik Vladimir Putin u februaru rekao da će narediti test, ako SAD krenu prve, dodajući da „niko ne bi trebalo da ima opasne iluzije da se globalni strateški paritet može uništiti“.

Ekspanzije rizikuju da izazovu utrku za modernizaciju infrastrukture za testiranje nuklearnog oružja u vrijeme dubokog nepovjerenja između Washingtona i dvije autoritarne vlade, kažu analitičari, iako se ideja stvarnog oružanog sukoba ne smatra neizbježnom.

“Prijetnja od nuklearnog testiranja dolazi od stepena do kojeg ubrzava rastuću utrku u naoružanju između Sjedinjenih Država s jedne strane i Rusije i Kine s druge strane”, rekao je Lewis. “Posljedice toga su da trošimo ogromne sume novca, iako ne postajemo sigurniji.”

Nuklearne prijetnje

Lewisovi komentari uslijedili su nakon što je istaknuta grupa za praćenje nuklearne energije, Bulletin of the Atomic Scientists, ranije ove godine postavila svoj kultni Sat Sudnjeg dana, mjerilo koliko je svijet blizu samouništenja, na 90 sekundi do ponoći.

Grupa je navela rat u Ukrajini, izazvan ilegalnom invazijom Rusije na njenog susjeda u februaru 2022., kao glavni razlog za svoju otrežnjujuću procjenu.

“Ruske prijetnje upotrebom nuklearnog oružja podsjećaju svijet da je eskalacija sukoba – slučajno, namjerno ili pogrešno – strašan rizik. Mogućnost da bi se sukob mogao izmaknuti bilo čijem nadzoru i dalje je velika”, rekla je grupa.

Drugim riječima, Sat Sudnjeg dana danas signalizira veći rizik od kraja čovječanstva nego 1953. godine, kada su i Sjedinjene Države i Sovjetski Savez izveli dramatična nadzemna testiranja nuklearnog oružja.

Prošlog mjeseca generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres uputio je novi apel ključnim zemljama da ratifikuju međunarodni ugovor kojim se zabranjuju eksperimenti u miroljubive i vojne svrhe

Lewis je istakao da bi neočekivano loš učinak ruske vojske u Ukrajini mogao biti dio poticaja Moskvi da razmotri nastavak nuklearnih proba.

Dmitrij Medvedev, jastrebski podržavalac Putina i sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, obećao je da će Moskva "morati upotrijebiti nuklearno oružje" ako ukrajinska kontraofanziva bude uspješna. Medvedevljeva ratoborna retorika podigla je obrve, ali Putin je ključni donosilac odluka u Rusiji i naširoko se smatra pravom moći koja stoji iza trona tokom Medvedevog četvorogodišnjeg predsjedavanja.

Bjelorusija, koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, također je dobila taktičko nuklearno oružje od Moskve, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko u augustu. Dodao je da će Minsk biti spreman da ih iskoristi u suočavanju sa stranom „agresijom“.

Rusija i Kina

Čak i dok je ruska vojska prošle godine vršila invaziju na Ukrajinu, analitičari su također vidjeli proširenje nuklearnog poligona te zemlje u Novoj Zemlji u arhipelagu Arktičkog okeana.

Sredinom augusta, objekat je ponovo dobio fokus kada ga je posjetio ministar odbrane Sergej Šojgu, prema ruskom ministarstvu odbrane.

Lokalitet Novaja zemlja je prvi put korišten od strane Sovjetskog Saveza za izvođenje nuklearnih testova 1955. godine do konačne podzemne eksplozije SSSR-a 1990. godine. Za to vrijeme, na lokaciji je izvršeno ukupno 130 testova koji su uključivali više od 200 uređaja, prema pregledu objavljenom u časopis Science and Global Security.

Satelitski snimci do kojih je došao CNN pokazali su da je na poligonu Novaja zemlja od 2021. do 2023. godine postojala opsežna gradnja, s brodovima i novim kontejnerima koji su pristizali u njegovu luku, putevi su čisti zimi, a tuneli prokopani duboko u arktičke planine .

„Ruski poligon je sada otvoren tokom cijele godine, vidimo ih kako čiste snijeg sa puteva, vidimo kako grade nove objekte", rekao jer Lewis.

Blizu tih objekata nalaze se tuneli koje je Rusija testirala u prošlosti, rekao je Luis. “U proteklih pet ili šest godina vidjeli smo Rusiju kako kopa nove tunele, što sugerira da su spremni za nastavak nuklearnih testiranja”, dodao je.

"Prilično mi je jasno da se Rusi pripremaju za moguću nuklearnu probu", dodao je Leighton, bivši obavještajni oficir američkog ratnog zrakoplovstva, a sada analitičar CNN-a. Ali ponudio je ono što je rekao da su važne "upozorenja".

„Rusi možda pokušavaju da dođu do crte tako što rade sve pripreme za nuklearni test, ali ga zapravo ne izvode. U suštini, oni bi to radili da 'uplaše' Zapad”, rekao je Leighton.

Moskva nije odgovorila na zahtjev CNN-a za komentar na ovu temu, a ne postoji način da se tačno zna šta se dešava skriveno od pogleda satelita.

Pojačana aktivnost je također otkrivena na kineskom poligonu za nuklearno testiranje u Lop Nur-u, isušenom slanom jezeru između dvije pustinje u rijetko naseljenoj zapadnoj Kini.

Kineski poligon

Satelitski snimci pokazuju da se posljednjih godina iskopava novi, peti podzemni tunel, te da su izgrađeni novi putevi. Poređenje slika snimljenih 2022. i 2023. pokazuje da se gomila plijena stalno povećava, što navodi analitičare da vjeruju da se tuneli proširuju, rekao je Lewis.

Osim toga, glavna administracija i područje podrške su vidjeli nove građevinske projekte. Novo skladište izgrađeno je 2021. i 2022. godine, koje bi se moglo koristiti za skladištenje eksploziva, dodao je.

„Kinesko poligon se razlikuje od ruskog poligona“, rekao je Lewis. “Kinesko poligon za testiranje je ogroman i ima mnogo različitih dijelova.”

“(Izgleda jako zauzeto, a ove stvari se lako vide na satelitskim snimcima. Ako ih možemo vidjeti mi, mislim da američka vlada sigurno može”, dodao je.

Nakon analize satelitskih fotografija lokacije Lop Nur, grupa je zaključila da je Kina "mogući cilj da provede podkritična nuklearna testiranja".

U izjavi za CNN, kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je izvještaj kao "povećavanje 'kineske nuklearne prijetnje'" i opisalo ga kao "izuzetno neodgovorno".

"Od najave obustavljanja nuklearnih proba 1996. godine, kineska strana je dosljedno poštovala ovo obećanje i naporno radila na odbrani međunarodnog konsenzusa o zabrani nuklearnog testiranja", navodi se.

Dodaje se da bi svijet trebao imati "visoku budnost" o aktivnostima Sjedinjenih Država u nuklearnom testiranju.

Aktivnost u pustinji Nevade

SAD objavljuju neklasifikovanu verziju Nuclear Posture Review svakih nekoliko godina, koja daje pregled uloge nuklearnog oružja u njihovoj sigurnosnoj strategiji.

U najnovijem izvještaju, objavljenom u oktobru prošle godine, navodi se da će Washington razmotriti korištenje nuklearnog oružja samo u “ekstremnim okolnostima”. Međutim, također je navedeno da SAD ne usvajaju "politiku bez prve upotrebe" jer bi to rezultiralo "neprihvatljivim nivoom rizika" za njihovu sigurnost.

Sjedinjene Američke Države izvele su svoju posljednju podzemnu probu 1992. godine, ali Lewis je rekao da se SAD već dugo drže u stanju pripravnosti za nuklearnu probu, spremne reagirati ako jedan od njihovih rivala krene prvi.

"Sjedinjene Države imaju politiku spremnosti da izvrše nuklearni test u relativno kratkom roku, oko šest mjeseci", rekao je.

Komercijalni satelitski snimci, snimljeni iznad poligona za nuklearno testiranje u Nevadi, službeno poznatog kao Nacionalna sigurnosna lokacija Nevade, pokazuju da je podzemni objekat - kompleks U1a - uveliko proširen između 2018. i 2023. godine.

Uprava za nacionalnu sigurnost (NNSA), ogranak američkog Ministarstva energetike koji nadgleda lokaciju, kaže da je laboratorij za izvođenje "podkritičnih" nuklearnih eksperimenata, što je dugogodišnja praksa koja ima za cilj da osigura pouzdanost oružja u trenutnim zalihama bez pune testiranje na skali.

„U podkritičnim eksperimentima, hemijski visoki eksplozivi stvaraju visoke pritiske, koji se primenjuju na materijale nuklearnog oružja, kao što je plutonijum. Konfiguracija i količine eksploziva i nuklearnih materijala su takve da neće doći do nuklearne eksplozije”, navodi se na web stranici NNSA.

Kao odgovor na CNN-ov zahtjev za komentar, glasnogovornik NNSA potvrdio je da je "rekapitalizirala infrastrukturu i naučne sposobnosti" na poligonu u Nevadi, što uključuje nabavku novih naprednih izvora i detektora, razvoj tehnologije mjerenja reaktivnosti i nastavak aktivnosti tunela.

"(Ovo) će pružiti moderne dijagnostičke mogućnosti i podatke koji će pomoći u održavanju sigurnosti i performansi američkih nuklearnih zaliha bez daljnjih podzemnih testiranja nuklearnog eksploziva", dodao je glasnogovornik.

U izvještaju Ureda za odgovornost američke vlade (GAO) objavljenom u augustu kaže se da će SAD izgraditi dva mjerna uređaja na lokaciji u Nevadi kako bi "napravila nova mjerenja plutonijuma tokom subkritičnih eksperimenata".

Uređaji i srodna infrastrukturna poboljšanja, potrebna "da bi se informirali o planovima za modernizaciju zaliha nuklearnog oružja" koštat će oko 2,5 do 2,6 milijardi dolara i biti spremni do 2030. godine, prema izvještaju GAO.

Poligon u Nevadi

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost također je rekao za CNN da pomno prati ruske vojne aktivnosti, ali je dodao da "nije vidio nikakav razlog za prilagođavanje vlastitog nuklearnog stava".

Međutim, proširenje objekata na poligonu u Nevadi moglo bi podstaći strahove u Moskvi i Pekingu da se Washington možda priprema za nuklearni test – jer iako bi obje zemlje mogle vidjeti razvoj na satelitskim slikama, nemaju mogućnost da neovisno provjere šta se događa unutra, rekao je Lewis.

A takve percepcije mogu postati opasne, posebno u sadašnjoj eri sa strahom i nedostatkom povjerenja na svim stranama, rekao je.

“Opasnost je čak i ako svo troje počnu tako što samo planiraju da idu kao drugi, jedan od njih bi mogao nagovoriti sebe da je važno da ide prvi, jedan od njih bi mogao odlučiti da je bolje da skoči, pošto svi drugi to rade, kretati se."

Ako to urade, svijet bi znao – svaku veću podzemnu eksploziju vjerovatno će otkriti Međunarodni sistem za praćenje (IMS), mreža od 337 objekata koja nadgleda planet u potrazi za znakovima nuklearnih eksplozija.