Vijesti

Vaučer za posao: U KJKP “Vodovod i kanalizacija” zaposlili 24 djece iz porodica poginulih boraca!

S obzirom na dominantnu javnu političku opredijeljenost aktuelne vlasti u Kantonu Sarajevo da se „tokom mandata Trojke riješe egzistencijalna pitanja članova porodica šehida i poginulih boraca“, možda se očekivao i veći odziv upravo javnih (budžetskih) preduzeća i ustanova (čije menadžmente i postavlja aktuelna vlast) na program Vlade KS „Vaučer za posao“.

Realizacija programa danas je na polovini, a javni poziv poslodavcima i dalje je otvoren.

Svijetli primjeri

Da podsjetimo, u aprilu je premijer KS Edin Forto potpisao dokumente kojima se kantonalna Vlada obavezuje da će sufinansirati plate pripadnika porodica poginulih boraca kojima radna mjesta ponude poslodavci iz privatnog i javnog sektora.

Kanton njihove plate sufinansira zavisno od stručne spreme sa 600 (NK), 700 (SSS) i 1.000 (VSS) konvertibilnih maraka.

Među poslodavcima je najveći broj javnih ustanova i privatnika koji su ponudili po 2-3 radna mjesta prema mogućnostima., ali ima i svijetlih primjera.

Poseban respekt za ovaj program iskazali su u KJKP“ Vodovod i kanalizacija“ gdje je posao našlo 24 mladih iz šehidskih porodica i iz tzv. teško upošljive kategorije lica.

Izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove „ViK-a“ Amar Nović, prije nekoliko dana je primio buduće uposlenike, aplikante iz ovog programa, četvoro sa VSS (inženjeri mašinstva, građevine i saobraćaja) i 20 sa SSS tehničke struke.

“Njih 24 u ViK-u rade od ponedjeljka. U ovom javnom komunalnom preduzeću je putem javnog poziva za program „Vaučer za posao“ otvoren najveći broj radnih mjesta u Kantonu Sarajevu za mlade iz navedenih kategorija, čime je omogućeno njihovo zapošljavanje u trajanju od 24 mjeseca.

Radnici će imati sva prava i obaveze u skladu sa Statutom i internim pravilnicima preduzeća koje imaju i ostali uposlenici te će biti zaposleni s najvišom stručnom spremom koju posjeduju.

Potrebno podmlađivanje

Preduzeće će radnicima obezbijediti plate u skladu sa sistematizacijom tako da će oni dobiti pune plate, kupon za prevoz, topli obrok i godišnji odmor. Obezbijedit ćemo sredstva i preko iznosa koji sufinansira Zavod za zapošljavanje KS”, istakao je Nović.

O perspektivi stalnog zaoslenja nakon isteka programa Nović kaže:

„Naše preduzeće je po prosječnoj dobi uposlenika relativno „staro“ i treba nam podmlađivanje. Sada smo ciljano primili nove ljude u dvadesetim godinama kako bi popravili kadrovsku sliku ViK-a.

A za ove dvije godine očekujem da će oni steći nova znanja, a time i uslove da budu primljeni na konkursima za stalni posao kada istekne program.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS je ponudio šest radnih mjesta za djecu sa visokom i srednjom stručnom spremom koja će početi raditi od 1. septembra također sa svim pravima koje uživaju i stalno zaposleni.

Dakle, kroz upravo usvojeni rebalans budžeta ZZOKS obezbijedio je „doplatu“ preko sredstava Kantona do punih plata shodno radnim mjestima na koja dolaze.

U Službi za zapošljavanje KS saznajemo da se program odvija, ali dosad su potpisani ugovori za 150 članova porodica ove populacije kojima je radna mjesta ponudio 81 poslodavac.

U proceduri je još nekoliko aplikacija poslodavaca koje čekaju potvrdu da ispunjavaju uvjete javnog poziva i odobrenje kantonalnog Ministarstva za boračka pitanja, tako da će se otvoriti još nekoliko radnih mjesta.

Startali u aprilu

Prilikom početka programa „Vaučer za posao“, koji je startao u aprilu odlukom Vlade KS, predviđeno je da javni poziv bude otvoren šest mjeseci, dakle do oktobra.

Međutim, u nadležnom ministarstvu saznajemo da razmatraju opciju produženja roka, ako se ne popuni kvota od 300 radnih mjesta, ili da se planiranim novcem kroz druge programe zbrinu također članovi ove osjetljive kategorije.

“Sva planirana sredstva će se sigurno utrošiti za sufinansiranje zapošljavanja i plata djece šehida i članova ovih porodica, to je dug države koji je davno trebao biti riješen,“ kaže kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović.

“Sa Ministarstvom za socijalni rad ćemo iskoordinirati način na koji ćemo to provesti. Ja očekujem da će se plan od 300 radnih mjesta ipak ispuniti u roku, a ako ne bude, moguće je da produžimo rok.

Također, u slučaju da se ne prijavi dovoljno poslodavaca postoji i opcija da na program „Vaučer za posao“ uključimo djecu koja su već na sličnom jednogodišnjem programu sufinansiranja, a koji im uskoro ističe. U svakom slučaju, apeliram na poslodavce da otvore radna mjesta za ove mlade ljude i da u tome nađu i svoj interes, jer Kanton Sarajevo sufinansira njihove plate značajnim iznosima od 600 do 1.000 KM,“ dodaje Osmanović.

Detalji o programu mogu se naći na linku: https://vlada.ks.gov.ba/aktuelnosti/novosti/sluzba-za-zaposljavanje-ks-objavila-javne-pozive.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare