Politika

‘Već tri decenije imamo stranačke elite. To nisu pojedinci to su čitave porodice’

“Kriza jeste ogromna, ali ne možemo govoriti i državnom udaru”, kazao je za Federalni radio Šaćir Filandra, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

„Ma to su prekrupne riječi. Ovdje je objektivno riječ o jednoj dubokoj političkoj krizi koja nije počela jučer ni danas i koja ima svoju historiju. To je proces nerješavanja političkih pitanja, njihovom stavljanju pod tepih. I sad su se stvari nagomilale i tu političku krizu sad u načelu treba rješavati politikim sredstvima“, istakao je Filandra.

„Kad stvar dođe do suda kao što bi sad mogla do Ustavnog, onda stvari ne stoje dobro, tako da je prizivanje sudstva, tužiteljstava, sankcioniranja, represivnog aparata zadnje, jer to onda znači da ulazimo u fazu dubljeg spora. Gajim nadu da će politička kriza uz posredovanje različtih medijatora ipak biti riješena političkim sredstvima”, kaže Filandra.

„Očekuje se i jedno ozbiljnije uključivanje Beograda i Zagreba i ono nije kontraproduktivno već je stvar političke realnosti. Titulare vlasti u Beogradu i Zagrebu imaju obaveze i političke i moralne da budu sudionici zaštite ustavnog poretka BiH i njegove nadogradnje i njihov utjecaj se može samo teoretski isključiti.“

Beograd i Zagreb nisu krucijalni elementi stabilnosti i nestabilnosti u BiH, ta stvar je naša, ali u jednom političkom stabiliziranju ovog prostora njihovo prisustvo je očekivano- istakao profesor FPN-a.

„Politička kriza u BiH je vještačka i proizvode ju određene stranačke elite u interesu sopstvene koristi. I te interese svoje nastoje legitimirati kao svoje interese.“

PROČITAJTE  Dević dobacivao Konakoviću, on mu poručio: Dok sam se ja sve pitao u SDA i odlučivao...

Ima li šanse da je ovdje zapravo riječ o prećutnoj saglasnosti Međunarodne zajednice da se otvori put u ustavne promjene?

„Nisam siguran da Međunarodna zajednica ima neko lukavstvo uma da koriti ovu krizu da bi nešto redizajnirala. Prije mi se čini da njeni vodeći predstavnici ovdje koji su trenutno prilično tihi da ne kažem neaktivni, da imaju bolje procjene od nas. Mene ne iznenađuje Dodik uopće. Pretpostaviti je da je trenutno dopušteno krčkanje tog bosanskog lonca na vlastiti način u smislu da se iskušaju naši kapaciteti za dijalog. Ali je cijela ova situacija pod kontrolom onih koji ju stvaraju i sasvim je evidentno da će doći do promjene određenih ustavnih odredbi i realno je očekivati da će biti permanentne. I idu prvo korekcije Izbornog zakona, promjene neće biti duboke. Ova država je nefunkcionalna postojećom ustavnom strukturom i bilo kakva korekcija ići će u pravcu poboljšavanja demokratskih i institucionalnih kapaciteta države i to je ono što Dodik zna i čemu se na vrijeme opire. No za to će trebati institucionalni konsenzus i ne očekujem neko nametanje rješenja.“

Dodikov politički kapacitet će biti verificiran na izborima, ne očekujem „kasapljenje ni odsijecanje“ glava- kazao je Filandra. Istovremeno, smatra, opziciju u RS treba promatrati kroz jedan širi okvir.

„Etnonacionalistički koncepti su u BiH dominantni u posljednje tri decenije. Oni nažalost iznalaze instrumente za kontinuiranu legitimaciju na izborima. I ta etnonacionalna agenda nije pogodna za razvoj pluralizacije unutar nacionalnih ili etničkih korpusa. U hrvatskom nacionalnom korpusu je kroz HNS opozicija u potpunosti ugušena naprimjer, ali su svi oni kad je riječ o nacionalnim interesima jedinstveni. Nije sve crno bijelo. Opozicioni političari kad je riječ o nacionalnim temama od vjerskih i nacionalnih elita često budu optuženi kao izdajnici i to pogoduje ključnim političkim akterima. U tom smislu opoziciji u RS je teško. Ali ta opozicija ima svoj potencijal, ali ona nema trenutno nacionalističke energije i na toj energiji ona neće da legitimira svoje interese. Pokušava se suprotstaviti Dodiku na bazi socioekonomskih programa i boljitka ljudi. I to je teško. No po ključnim nacionalnim interesima ona je slijedila Dodika i vjerovatno će ga još slijediti svjesna toga da je u takvoj situaciji svaki put bila izigrana.“

PROČITAJTE  Radončić kaže da je HDZ glasao za poništenje Inzkovog zakona jer su znali da neće proći

“Posjeta Izetbegovića Banjoj Luci je dobra i ne mislim da je zbog toga Dodik profitirao”, kazao je Filandra.

„Ne mislim da je on tu nešto Dodiku pomogao, sasvim je evidentno da se politika konflikta i tenzija i malog straha vještački stvara uvijek pred izbore. Političari iz različitih etnikuma pomažu tad jedni drugima i to je manipulacija općepoznata. Mi imamo već tri decenije stranačke elite, to nisu pojedinci to su čitave porodice i njihovi rezultati nisu na nivou naših potreba“, zaključio je Filandra.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare