Životni stil

Većina nas to ne radi dovoljno: Znate li koliko često treba provjetravati prostoriju da bi spriječili stvaranje plijesni

Ako ste se bar jednom susreli s problemom vlage, sigurno znate da je ona nezdrava, šteti vašoj nekretnini i namještaju te je izrazito neugodnog mirisa i izgleda. Sitne tamne tačkice na vašim zidovima koje s vremenom postaju sve veće mrlje su zapravo plijesan.

Ona je, naravno, opasna za zdravlje i izaziva različite vrste alergija. Dovoljno je reći da se grinje, nevidljive životinjice koje žive u krevetima i tepisima, razvijaju upravo pri razini vlage preko 70%.

Slabo je poznata činjenica da su sobna temperatura od 22 °C i postotak vlage od 45% optimalni uvjeti za život. Nije rijetkost da pretjerujemo s grijanjem i s ovlaživanjem zraka, pogotovo onda ako u kućanstvu imamo malu djecu.

Svako kućanstvo svojim načinom života “proizvodi” određenu količinu vlage. Kod četveročlane obitelji radi se čak o 10 - 12 litara vode svakog dana. Kišni i zimski vremenski uvjeti pogodno su tlo za gljivice i bakterije na zidovima.

Kako obično problem krenemo rješavati onda kada je već prekasno, DRACO vam donosi nekoliko korisnih savjeta u borbi protiv ovog dosadnog i učestalog neprijatelja brojnih kućanstva, pa krenimo redom:

1. Zimi nedovoljno ili pogrešno provjetravamo svoje domove

Vlažni je zrak teže zagrijati, što znači da su troškovi grijanja manji onda kada je razina vlage u zraku optimalna. DRACO, u ovom slučaju, savjetuje da se nakon kuhanja i tuširanja dobro provjetre kuhinja i kupaona. Iz zdravstvenih i higijenskih razloga zrak treba mijenjati tri do četiri puta dnevno. Prozori koji su otvoreni samo "na kant" nisu dovoljno dobra opcija jer se tako izmjena zraka sporije odvija. Prozore je potrebno potpuno otvarati radi ulaska svježeg zraka.

2. Naše su navike u kućanstvu često neispravne

Kada potpuno isključimo grijanje u jednoj prostoriji, u nju ulazi vlažan i topao zrak iz drugih dijelova našeg doma. U hladnoj prostoriji povećava se vlažnost i raste mogućnost pojave plijesni. DRACO iz tog razloga preporučuje izbjegavanje temperaturne razlike više od 5 °C u stanu, vrata između različito grijanih soba trebaju biti zatvorena, a grijanje u jednoj prostoriji ne smije biti u potpunosti isključeno.

Zaključak je jednostavan. Potrebno je uvijek pronaći i otkloniti uzrok stvaranja plijesni. Isto tako ključno je što prije sanirati kvar kako bi šteta bila što manja.