Svijet

Velika Britanija prekida evakuciju, a NATO tvrdi: Naša savjest je čista

Osoblje uključeno u evakuaciju što većeg broja ljudi iz Kabula nakon talibanskog osvajanja vlasti učinilo je najbolje što je moglo u teškim okolnostima, rekao je civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu u subotu, na dan kada je Velika Britanija objavila da prekida evakuaciju civila iz zemlje.

“Imamo čistu savjest, jer s tim što smo imali učinili smo najbolje što smo mogli u takvim okolnostima“, rekao je talijanski diplomat Stefano Pontecorvo pri povratku u Rim.

Pontecorvo je Afganistan napustio u petak zadnjim italijanskim letom. Naglasio je kako su uključeni u operaciju evakuacije prešli granicu nemogućega da izvuku sve.

“Neki od njih su ostali, ali nismo ih napustili i učinit ćemo sve što možemo da ih vratimo doma“, rekao je novinarima.

Italijanski vojni avioni su do 27. avgusta iz države evakuirali više od 4,8 hiljada Afganistanaca, uključujući 1,4 hiljade djece, objavilo je italijansko ministarstvo odbrane.

Ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio pohvalio je italijanske diplomate i vojsku zbog njihova doprinosa evakuaciji civila.

“Evakuirali smo više afganistanskih državljana od bilo koje članice Evropske unije“, rekao je šef diplomacije.

Britanija prekida evakuaciju civila

Britanski ambasador u Afganistanu Laurie Bristow izjavio je danas da je došao trenutak da se prekine zračni most kojim je u posljednje dvije sedmice evakuirano gotovo 15.000 Afganistanaca i britanskih državaljana.

“Došlo je vrijeme da zaključimo ovu fazu operacije, ali nismo zaboravili ljude koji još žele otići i učinit ćemo sve da im pomognemo”, priopćio je Bristow.

Nijedan britanski avion namijenjen isključivo evakuaciji civila neće polijetati iz Kabula, ali letovi za britanske vojnike i manji broj Afganistanaca će se nastaviti, objavilo je britansko ministarstvo odbrane.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare