kriju se u našoj državi

Veliki preokret: Dinamo traži da mu Mamići vrate milione pokradenih eura

Veliki preokret ili najveći u nizu preokreta na drugom suđenju braći Zdravku i Zoran Mamiću i jatacima za krađu enormnih iznosa iz Nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba.

Prvak Hrvatske je postavio imovinskopravni zahtjev, što znači da će potraživati novac za koji su ga Mamići oštetili.

Nalaz vještačenja

Ovo je velika promjena odnosa Dinama prema Mamićima. Iz kluba su posljednjih desetak godina službeno objavljivali kako ne smatraju da su ih Mamići, koji su nekad bili na ključnim pozicijama u klubu, a sada su u Bosni i Hercegovini u bijegu od hrvatskog pravosuđa, i ostali oštetili.

Imovinskopravni zahtjev GNK Dinamo, odnosno Uprava društva, podnio je u odnosu na Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krotu i Zorana Mamića.

Dakle, šestorica od sedmorice optuženih. Na popisu okrivljenika nema Nikkyja Arthura Vuksana.

“Dinamo je odlučio postaviti imovinskopravni zahtjev nakon uvida u nalaz vještačenja koje je tokom istrage i sudskog postupka provela finansijska vještakinja Ksenija Špoljarić”, doznaje se iz kluba.

Iznosi odgovaraju navodima iz optužnice USKOK-a (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala).

Dinamo od Zdravka Mamića dakle traži 7.311.316 eura, od njegovog brata Zorana 251.477 eura, a od Zdravkova sina Marija 11.437.082 eura.

Od Damira Vrbanovića traži 181.684 eura, od Igora Krote 97.795 eura te od Sandra Stipančića 1.831.436 eura.

Afera Dinamo 2

Budu li oni proglašeni pravomoćno krivima za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja, morat će Dinamu vratiti spomenuti novac ili ukupno 21 milion eura.

U aferi Dinamo 2, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Posljednja dvojica tek su odnedavno obuhvaćena optužnicom, koja je nakon njihove nagodbe (Vuksan) i priznanja krivnje (Krota) sa sedmorice spala na petoricu optuženika.

U optužnici na skoro 700 stranica USKOK tereti Zdravka Mamića da je od 2004. do 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna ili 19,1 milion eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe te da je Dinamo neosnovano bio primoran na plaćanje dodatnog iznosa od 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 miliona kuna, prenosi HMS.