Svijet

Veliku Britaniju izlazak iz EU do sada koštao skoro 10 milijardi maraka

Vladine institucije Velike Britanije do sada su na aktivnostima napuštanja Evropske unije (Brexit) potrošile skoro 10 milijardi maraka, odnosno 4,4 milijarde funti.

Kako prenosi BBC, Državni ured za reviziju (NAO) objavio je nalaze svog uviđaja u kojima je utvrđeno da je novac potrošen na nešto više od 22.000 službenika koji rade na ovom poslu, konsultantskim uslugama i reklamama i oglasima.

“Nismo se bavili time da li je sve urađeno u skladu s zakonima i da li je svaka funta, a potrošeno je nekih 4,4 milijarde, ispravno plasirana” navodi se u nalazu revizije. Dodali su i da “ova brojka predstavlja minimalnu procijenjenu vrijednost potrošnje” jer su postojala ograničenja u dostavljanju svih podataka koje je Ured tražio. Neke institucije nisu mogle dati preciznije informacije jer je niz aktivnosti na izlasku Velike Britanije iz EU još uvijek u toku.

Ministarstvo trezora ove zemlje je za period 2016. – 2020. za Brexit odvojilo 6,3 milijarde funti.

Opozicija upozorava da se novac na Brexit olahko troši i da vladinim institucijama “nedostaje odgovornosti”. Posebno su glasni Liberalni demokrate, koji se protive Brexitu. Oni najavljuju da će zahtijevati pokretanje krivičnih istraga.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare