Svijet

Vijeće EU odbilo uvrstiti amandmane Hrvatske o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju

Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije danas je u Briselu donijelo zaključke o Bosni i Hercegovini. Vijeće EU je pozvalo na reforme Ustava i Izbornog zakona BiH.

Vijeće EU je pozvalo političke aktere u Bih da se suzdrže i odreknu provokativne retorike.

“Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, koja je spriječila dalji napredak u reformama 2021. godine i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se suzdrže i odreknu provokativne retorike i akcija koje izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje”, stoji u zaključcima.

BiH treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme

“S obzirom na institucionalne mehanizme, koji su postavljeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, BiH treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala ravnopravnost i nediskriminaciju svih građana, uz skladu s presudom Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava. Vijeće naglašava da se ne bi trebao poduzeti bilo kakav zakonodavni ili politički korak koji bi provedbu presude Sejdić-Finci i srodnih presuda Evropskog suda za ljudska prava učinio izazovnijom ili dodatno produbio podjele”, ističe se u zaključcima.

“Vijeće ponavlja svoj poziv na inkluzivan proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog i u skladu sa evropskim standardima za uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. Vijeće naglašava da određeni broj odluka Ustavnog suda tek treba da se u potpunosti provede”, navodi se.

Zanimljivo, Evropska služba za vanjske poslove nije uvrstila u tekst amandman Ministarstva vanjskih poslova RH koji glasi “da se osigura ravnopravnost konstitutivniih naroda kroz izbornu reformu ”zbog odsustva političke volje u Vijeću ministara EU za vanjske poslove da takvo nešto podrže.

Vijeće je još jednom pozvalo sve političke aktere da promovišu pomirenje i prevladaju retoriku podjela.

“Nakon 25. godišnjice genocida u Srebrenici i Dejtonskog mirovnog sporazuma prošle godine, Vijeće potiče sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da prevladaju retoriku podjela ukorijenjenu u prošlosti, da okončaju veličanje osuđenih ratnih zločinaca, kao i da aktivno promovišu pomirenje”, ističe se.

Na kraju, Vijeće EU je pružilo punu podršku visokom predstavniku i OHR-u te misiji EUFOR-a.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare