Region

Vijest iz Srbije koja je prošla ispod radara. Vučić je uspio ono što ni Milošević nije, analitičari: Ovo je zastrašujuće

Aleksandar Vučić prije nekoliko dana objavio je da će se njegovoj partiji SNS priključiti SPAS Aleksandra Šapića.

U jeku te priče ispod radara prolazi činjenica da će vladajuća stranka u Srbiji od trenutka ujedinjenja imati 198 poslanika u Narodnoj Skupštini Srbije, što je svojevrsni rekord koji nisu nadmašili ni Slobodan Milošević i njegov SPS devedesetih godina, piše Nova.rs.

Aktuelni sastav srbijanskog parlamenta trenutno izgleda ovako: Srpska napredna stranka ima 188 poslanika, Socijalistička partija Srbije 32, SPAS 11 (s tim što je Vladan Glišić istupio iz ove poslaničke grupe i sada je samostalni poslanik), Savez vojvođanskih Mađara devet, dok ostale poslaničke grupe manjina broje zajedno 10 poslaničkih mjesta.

Prema najavama spajavanje odnosno utapanje SPAS-a u SNS će biti završeno do kraja maja i time će vladajuća stranka će brojati ukupno 198 poslanika, više nego što je Socijalistička partija Srbije imala 1991. godine u Prvom sazivu Narodne Skupštine Srbije, kada je Slobodan Milošević bio na vrhuncu moći.

PROČITAJTE  U Ukrajini šokirani izjavama Milanovića, stigla žustra reakcija: To je ruska propaganda! Pokazao je prijezir i nezahvalnost

Kad se već spominje ovaj prvi saziv Skupštine Srbije, u kojem je SPS brojao 194 mandata, Nova.rs podsjeća da je tada u parlamentu sjedila malobrojna, ali ozbiljna opozicija. Da je tada najjača opoziciona stranka SPO Vuka Draškovića imala 19 poslanika, među kojima su se posebno isticali Slobodan Raketić, Mihajlo Marković, Milan Paroški, a da su među sedam onih koji su zastupali Demokratsku stranku bili Dragoljub Mićunović, Vojislav Koštunica, Zoran Đinđić, Vladan Batić, Slobodan Vučković…

Sada suštinske opozicije u parlamentu nema, a sva opoziciona borba ostala je na malobrojnim članovima manjina.

Treba napomenuti i da je skupštinski saziv iz 1991. imao rekordni broj socijalista i da se sa svakim sljedećim on rapidno smanjivao, tako da je već 1993. poslanički klub socijalista brojao 123 poslanika, a 1997. godine 110.

PROČITAJTE  Srbija se žestoko naoružava i rapidno napreduje na svjetskoj vojnoj rang listi. BiH je tek 123. od 140 zemalja

Vanredni profesor Fakulteta političkih nauka iz BEograda Dušan Spasojević kaže da naprednjaci usisavaju sve što postoji oko njih, prvenstveno demokratiju.

“Tu postoje dvije stvari. Prva je da mi još ne znamo kada će i kako doći do tog ujedinjenja i da li će poslanici Aleksandra Šapića pristupiti SNS u toku ovog mandata. Ako se to desi to nije neka presudna stvar, osim još jednog pokazatelja da naprednjaci usisavaju u sebe sve što postoji oko njih. To je sasvim neobična praksa i stvarno jedna zastrašujuća stvar“, kaže Spasojević za Nova.rs i dodaje:

“Ono što jeste činjenica je to da mi odavno nismo demokratija zbog stranke koja je na vlasti i koja ruši demokratski poredak. Da li oni imaju 188, 199 ili 220 poslanika pod tim okolnostima nije nešto što suštinski mijenja stvari“.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare