Svijet

Više od 2 miliona zaraženih koronavirusom u SAD. A tek predstoji drugi talas

Broj zaraženih koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 2 miliona. Umrlo je više od 112.000 ljudi. SAD su prve na listi najgore pogođenih pandemijom.

Dok tu državu potresaju sve masovnije demonstracije protiv rasizma, a ekonomija se bori da se oporavi od mjera zabrane, uvedenih kako bi se spriječilo širenje zaraze, sve je više izvještaja o tome da virus dobija na intenzitetu i da broj novozaraženih zabrinjavajuće raste.

Od kako je proglašena pandemija i koronavirus stigao u SAD, ova zemlja je vodeća po broju infiricanih i umrlih. Virusu je trebalo skoro tri mjeseca da “zakači” million ljudi. Do dva miliona se došlo za manje od šest sedmica.

PROČITAJTE  Zašto Erdogan sad smiruje tenzije?

Stručnjaci su na nogama i upozoravaju da ovo nije nikakav drugi talas, već da Ameriku još uvijek trese prvi val pandemije.

Savezne države Juta, Arizona i Kentaki posebno su problematične. U njima je zabilježen najveći broj novozaraženih I on zabrinjavajuće raste.

S druge strane, predsjednik Donald Trump najavljuje da će ubrzo početi s posjećivanjem predizbornih skupova. On ni ne haje na apele epidemiologa da se suzdrži od toga.

Suzdržanost, barem, zagovara i vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

On je, komentirajući demonstracije koje traju već skoro dvije sedmice, rekao da su “protesti opravdani”.

“No, demonstranti nas dovode u dodatni rizik”, upozorio je misleći na to da većina ne nosi maske. Održavanje socijalne distance u bijesnoj masi je naprosto nemoguće.

PROČITAJTE  Američka pilula protiv covida stiže u Evropu? Francuska naručila 50 hiljada kutija

Zdravstvene vlasti SAD nastoje omasoviti testiranja na koronu. U aprilu je svega šest miliona Amerikanaca testirano. Danas ih je više od 21 milion.

Testiranja, praćenja i brza i kvalitetna reakcija, ključ su za suzbijanje pandemije, ističu američki stručnjaci.

Tagovi:


Povezani postovi: