traže odgovornost

Više od 260 palestinskih sportista ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze

Najmanje 265 palestinskih sportskih radnika ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine, saopćio je u četvrtak Palestinski fudbalski savez, prenosi Anadolu.

"Žrtve uključuju igrače, administratore i tehničko osoblje, uključujući 11 na Zapadnoj obali", rekao je novinarima Jibril Rajoub, predsjednik saveza.

Dodao je da je desetine sportista ostalo pod ruševinama i da ih ne mogu prebrojati.

"Mnogi sportisti su takođe zatvoreni u izraelskim zatvorima", rekao je Rajoub.

Istakao je da je Palestinski fudbalski savez podnio nacrt rezolucije FIFA-i kojoj se Izrael poziva na odgovornost.

"Izraelski fudbalski savez prekršio je FIFA-ine propise o nekoliko pitanja. Ne možemo organizovati ligu ili čak ugostiti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u našoj zemlji.

Izrael je uništio sve sportske institucije u Gazi i pretvorio ih u pritvorske objekte slične zatvorima Guantanamo i Abu Ghraib", rekao je Rajoub.

Izrael je ubio više od 34.900 ljudi i ranio 78.500 u brutalnoj ofanzivi na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. u kojem je ubijeno skoro 1.200 osoba.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Gaze nalazi se ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.