Politika

Vladajuća koalicija u RS najavila da će iste stranke formirati Vladu: Mi smo pobjednici izbora, ko gubi može da se buni

Predsjednik SNSD Milorad Dodik, nakon sastanka delegacija stranaka vladajuće kolicije u RS, izjavio je da su izbori provedeni fer i pošteno i da ostaje mogućost da postoje nepravilnosti na nekim mjestima koja ne ugrožavaju rezultat izbora.

Dodik je rekao da će ova koalicija činiti Vladu RS i skupštinu većinu, te da će ostati zajedno i na nivou BiH, kao jedna strana za dogovor.

“Osvrnuli smo se na pokušaje osporavanja rezultata. Svako može to da čini, ali u okviru zakona. Niko ne smije da ugrožava stabilnost i sigurnost građana u RS. Mi smo pobjednici izbora. Spremni smo da otvorimo i mogućnost razgovora i sa drugima, izvan ove koalicije, o učešću u strukturama, ali to mora da bude dogovor svih. Nema razloga za zabrinutost, RS je stabilna, njene finansije su stabilne. Veoma je bila korektna uloga Srbije u ovome svemu. Treba prestati sa špekulacijama na tu temu”, rekao je Dodik.

Govoreći o broju nevažećih listića za predsjednika RS, Dodik je rekao da postoje prazni listići i nevažeći po drugom osnovu.

“Poništenje izbora je nerealan zahtjev, to bi značilo novo vrijeme, nove kanditure. Treba odustati od toga. Zahvaljujem se koalicionim partnerima. Gotovo je identičan broj glasova mojih i Željkinih sa zbirom glasova ukupne koalicije. Tu stavljamo tačku”, kaže Dodik.

Predstavnici koalicionih partija smatraju da okupljanja na ulici, koje su najavili predstavnici partija oko SDS-a i PDP-a, ne mogu donijeti ništa dobro, ali da svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je da su građani na izborima izabrali Dodika za predsjednika Republike Srpske, a Željku Cvijanović za člana Predsjedništva BiH i da je tu sve jasno.

“Ko izgubi može da se buni, ako ima nekih nepravilnosti to treba do kraja da se istraži. Što se nas tiče, izborni proces je završen”, istakao je Banjac.

Presjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da su građani u nedjelju pokazali demokratski kapacitet, dodajući da se ulicom ništa ne rješava i da ne treba dizati tenzije.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je vladajuća koalicija ostvarila veliki rezultat, da je potvrđena stabilnost i ostvaren demokratski proces.

“Ne treba sumnjati u izborni proces i treba raditi po zakonu i pravilima. Stabilno vodimo RS i brinemo o našim građanima”, naglasio je Đokić.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da se “nada da CIK BiH neće biti politički instrumentalizovan”.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da je danas razgovarano i o nivou BiH i komplikovanoj situaciji poslije izbora u smislu konstituisanja vlasti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare