Stiftung Warentest

Volite riblje štapiće? Nijemci testirali šta je u njima i koliko su štetni 

Njemačka potrošačka organizacija Stiftung Warentest nedavno je provela istraživanje i testirala 19 vrsta ribljih štapića, uključujući veganske verzije 

Između ostalih, testirali su štapiće kompanija Iglo, Frost, Followfood i Alnatura te Aldi, Lidl, Rewe i Edeka. Cijene se kreću od 6,20 do 16 eura po kilogramu. 

Osim toga, ispitivači su posebnu pažnnju posvetili 'nutritivnoj kvaliteti' s konkretnim pitanjem: koliko su zaista zdravi i hranjivi štapići za djecu i odrasle? Rezultati ispitivanja bili su veoma loši - više od polovice testiranih štapića pokazalo je povećanu razinu zagađivača, piše Fenix Magazin. 

Zagađivači se uglavnom nalaze i aktiviraju u pohovanju. Potencijalno kancerogeni zagađivač masti 3-MCPD nastaje kada se biljna ulja zagrijavaju na visokim temperaturama. Kod prethodno prženih štapića štetne tvari se razvijaju tokom proizvodnje i pripreme. 

Ispitivači su otkrili sadržaj 3-MCPD u masnoći ribljih štapića Iglo (10 eura po kilogramu) i Rewe (6,20 eura po kilogramu) koji je više nego dvostruko veći od dopuštenog u EU. Stoga su oba popularna proizvoda dobila samo ocjenu zagađivača 'neispravno'. U ukupnoj ocjeni bilo je dovoljno tek za ocjenu 'dovoljan'. 

Iglo razočarava svojim pečenim ribljim štapićima: najskuplji proizvod od tijesta na testu (12,40 eura po kilogramu) sastoji se od samo 49 posto ribe i 51 posto smjese za pohovanje. Uobičajen je omjer od 65 posto ribe prema 35 posto smjese, na temelju smjernica za ribu i riblje proizvode.