Jim Sheridan otkrio

Vraća li se genijalni Daniel Day-Lewis iz glumačke penzije?

Irski reditelj Jim Sheridan u intervjuu je otkrio jesu li istinite glasine da se trostruki oskarovac Daniel Day-Lewis vraća iz penzije, prenosi Variety.

Sheridan je dugogodišnji prijatelj slavnog glumca, a sarađivali su na filmovima My Left Foot, In the Name of the Father i The Boxer. Drama My Left Foot donijela je Day-Lewisu prvog Oscara za najboljeg glumca.

"Kaže da je gotov. Često razgovaram s njim. Volio bih da ponovno nešto snimimo zajedno", izjavio je Sheridan.

"On je kao svako drugi. Upali streaming servise na kojima ima sedam hiljada izbora, a nijedan od njih nije dobar. Film je prebačen iz javne u privatnu domenu - ako imate daljinski upravljač, možete ga ugasiti. To nije isto iskustvo. Bilo bi sjajno da se Daniel vrati i napravi nešto, jer je tako dobar."

Day-Lewis otišao je u penziju 2017. godine, nekoliko mjeseci prije premijere svog posljednjeg filma, drame Phantom Thread.

"Daniel Day-Lewis više neće raditi kao glumac", izjavio je tada Day-Lewisov glasnogovornik.

"On je neizmjerno zahvalan svim svojim saradnicima i publici koji su bili uz njega tokom mnogih godina. Ovo je privatna odluka i niti on, niti njegovi glasnogovornici neće više komentirati ovu izjavu."

Daniel Day-Lewis u sceni iz filma Bande Njujorka

Day-Lewis je kasnije rekao kako nije bio siguran hoće li stvarno odustati od glume nakon što je završio sa snimanjem filma Phantom Thread, ali je naposljetku odlučio da ipak želi ići u penziju. Službenu izjavu je dao kako ga niko ne bi uvukao u nove projekte.

Glumac se početkom 2024. godine pojavio na dodjeli nagrada Nacionalnog odbora za recenziju filmova (National Board of Review), gdje je uručio nagradu reditelju Martinu Scorseseu. Do glasina o povratku iz penzije došlo je nakon što je Scorsese izrazio želju za snimanjem još jednog filma s Day-Lewisom.

Scorsese i Day-Lewis sarađivali su na filmovima The Age of Innocence iz 1993. godine i Gangs of New York iz 2002. godine.