Region

Vučić najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača i poželio mu dobrodošlicu u Srbiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Vučić je izrazio iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Republike Srbije i Saveta za nacionalnu sigrunost. Naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine. Naglasio je da je i Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dijela svijeta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

“Predsjednik Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbjeglim iz Ukrajine, obezbjedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou. Predsjednik Vučić je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posjetiti ukrajinske izbjeglice u našoj zemlji”, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Vučić je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

On je naglasio da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

“PredsJednik je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslJednom politikom, zalaže za mirno rješavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmjereni na pregovore”, dodaje se u saopštenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare