čeka se odgovor

Vučić se u Ujedinjenim narodima narugao Milanoviću: Vidjela žaba da se konj potkiva…

Međunarodnoj zajednici Vučić je zamjerio da nema ista mjerila prema teritorijalnom integritetu Srbije i Ukrajine.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić narugao se u četvrtak pozivu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda zatražio da se prizna nezavisnost Kosova.

Međunarodnoj zajednici Vučić je zamjerio da nema ista mjerila prema teritorijalnom integritetu Srbije i Ukrajine.

Nezavisnost Kosova ne priznaje stotinjak članica UN-a među kojima Kina i Rusija kao stalne članice Vijeća sigurnosti, pet država članica Evropske unije i Vatikan, a od zemalja bivše Jugoslavije Bosna i Hercegovina.

Milanović je u svom govoru u UN-u izrazio zabrinutost zbog najnovijih događaja u odnosima Kosova i Srbije i pozvao na deeskalaciju napetosti, ali i na univerzalno priznanje Kosova kao jednakopravnog člana međunarodne zajednice.

"Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu:" Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo".

Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju", citirali su večeras Vučićevu izjavu u New Yorku beogradski mediji poslije pitanja kako komentira Milanovićev poziv, prenosi HRT.