Vijesti

Vukanović o ikoni: Ovo je nevjerovatan skandal. Svi se trebate povući

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom jučerašnje sjednice zatražio je od vladajaće većine koju predvodi SNSD da se oglase u vezi s informacijama kako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio, kako je kazao, ukradenu ikonu iz Ukrajine.

Vukanović je zatražio da se, ako informacije budu tačne, sankcionišu odgovorni i uputi izvinjenje Lavrovu i Ruskoj Federaciji.

“To je nevjerovatan skandal. Ja ne mogu da vjerujem. To je posljedica svega ovog što radite godinama. Okružili ste se neznalicama, neobrazovanim poslušnicima i ako je takav skandal prošao i ako ste poklonili ukradenu stvar ruskom ministru, njega doveli u nezgodnu situaciju, vjerujte da zbog toga se svi trebate povući. Takve stvari su nedopuštene”, kazao je Vukanović.

On je upitao kako je moguće da se “ovakav gaf” dogodio članu Predsjedništva BiH kada, kako je naveo, oko sebe ima desetine saradnika, savjetnika, protokola i svega ostalog.

“Dakle, očekujem da danas vi iz vlasti izađete i kažete da li je tačno, a ako nije tačno da se procesuira onaj ko je iznio informaciju. Ipak se radi o teškim optužbama onog ko je iznio tu informaciju”, naveo je Vukanović.

On dodaje da ako je to tačno, očekuje da neko iz vladajućih struktura odmah uputi javno izvinjenje Lavrovu i Rusiji i da odgovorni snose posljedice.

Ukrajina je zvaničnim putem zatražila od BiH da im saopšte detaljne informacije o porijeklu ikone koja je navodno iz Luganska u Ukrajini dospjela u BiH.

 Povezani postovi: