Svijet

WHO sazvao hitan sastanak: Da li Evropi prijeti nova, dosad neviđena epidemija?

Svjetska zdravstvena organizacija sazvala je hitan sastanak na kojem je tema nedavno izbijanje majmunskih boginja. Virusna infekcija koja je češća u zapadnoj i centralnoj Africi, u Evropi je potvrđena ili se sumnja u više od 100 slučajeva.

Potvrđeni su slučajevi u najmanje pet zemalja – Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji, Portugalu, Njemačkoj i Italiji. Ranije su zabilježeni slučajevi i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Prvi put identificirana je kod majmuna. Bolest se obično širi bliskim kontaktom i rijetko se širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Ipak, naučnici ne očekuju da će se epidemija razviti u pandemiju poput COVID-19, s obzirom da se virus ne širi tako lako kao SARS-COV-2, piše Reuters.

Karakterističan kvrgavi osip

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest. Karakteriziraju ih simptomi groznice, kao i kvrgavi osip.

“S nekoliko potvrđenih slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu, Španiji i Portugalu, ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikada viđena u Evropi”, saopštila je medicinska služba njemačkih oružanih snaga koja je u petak otkrila prvi slučaj u zemlji.

Fabian Leendertz s Instituta Robert Koch kazao je: “Malo je vjerovatno da će ova epidemija dugo trajati. Slučajevi se mogu dobro izolirati putem praćenja kontakata, a postoje i lijekovi i djelotvorne vakcine koje se mogu koristiti ako je potrebno”.

Ne postoji specifična vakcina za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine koje su korištene za iskorjenjivanje velikih boginja do 85 posto djelotvorne protiv majmunskih boginja, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Britanija ponudila vakcinu zdravstvenim radnicima

Britanske vlasti su saopštile da su ponudile vakcinu protiv velikih boginja nekim zdravstvenim radnicima i drugima koji su možda bili izloženi majmunskim boginjama.

Od 1970. slučajevi majmunskih boginja prijavljeni su u 11 afričkih zemalja. Nigerija je imala veliku epidemiju 2017.

Sada je tamo bilo 46 sumnjivih slučajeva, od kojih je 15 u međuvremenu potvrđeno, navodi WHO.

Prvi evropski slučaj potvrđen je 7. maja kod putnika koji se vratio u Englesku iz Nigerije. Od tada je potvrđeno više od 100 slučajeva izvan Afrike.

Kod mnogih put širenja nepoznat

Mnogi slučajevi nisu povezani s putovanjem na kontinent. Kao rezultat toga, put širenja ove epidemije nije poznat. Zdravstvene vlasti navode da postoji određeni stepen širenja u zajednici.

U Britaniji, gdje je sada potvrđeno 20 slučajeva, britanska zdravstvena sigurnosna agencija saopštila je da su nedavni slučajevi u zemlji bili pretežno među muškarcima koji su se identificirali kao homoseksualci, biseksualci ili muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima.

14 slučajeva u Portugalu koji su svi otkriveni u klinikama za seksualno zdravlje također su kod muškaraca koji se identificiraju kao homoseksualci, biseksualci ili muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima.

Zdravstvene vlasti u Španiji saopštile su da su u petak potvrđena 23 nova slučaja, uglavnom u regiji Madrida gdje je većina infekcija povezana s izbijanjem u sauni za odrasle.

“Prerano je reći je li se bolest pretvorila u spolno prenosivu bolest”, rekao je Alessio D'Amato, sekretar za zdravstvo regije Lazio u Italiji. U zemlji su do sada prijavljena tri slučaja.

“Seksualni kontakt po definiciji je bliski kontakt”, dodao je Stuart Neil, profesor virologije na Kings Collegeu u Londonu. “Ideja da postoji neka vrsta seksualnog prenosa u ovome malo je nategnuta”, dodao je.

Naučnici sekvencioniraju virus iz različitih slučajeva kako bi vidjeli jesu li povezani, saopštila je WHO.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare