Životni stil

Za doručak: Jogurt lepinje bez kvasca

Sastojci:

  • 550 g brašna
  • 300 ml jogurta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ulje za prženje

Priprema:

Pomiješajte jogurt, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Potom polako dodajte brašno, zamijesite mekše tijesto pa ga stavite u vrećicu i u frižider na 10 minuta.

Izvadite ga sa hlađenja, premijesite pa oblikujte u valjak i izrežite na sedam podjednakih komada. Svaki komad premijesite i od njega napravite 7 loptica. Sve loptice stavite sa strane neka stoje pet minuta pa ih razvaljajte u krug veličine tanjira i pržite u vrućem ulju na srednje jakoj temperaturi. Moraju biti rumene s obje strane, tada su gotove. Ispečene lepinje slažite na papirnati ubrus kako bi se uklonio višak masnoće.

Ukoliko želite zdraviju verziju, ispecite ih u pećnici.